Majorarea PIB din ultimul trimestru al anului trecut a îmbunătățit semnificativ sentimentul analiștilor în evoluția economiei de anul acesta. Indicelui ZEW, care măsoară percepția mediului de afaceri în perspectivele economice ale României, a urcat cu cu 3,6 puncte, țara noastră plasându-se astfel pe locul patru în regiune după Cehia, Polonia și Croația, dar înaintea Austriei, Ungariei și Slovaciei. Și măsura situației curente a crescut cu 12,2 puncte, dar rămâne negativ, la -37,8 puncte.
Dar mai este mult până departe. „Pentru moment, reticența sectorului bancar privind injectarea de lichidități în economia reală frânează redresarea economică”, spune Victor Safta, director general al X-Trade Brokers România. „Băncile nu duc lipsă de lichidități, însă nu sunt încă dispuse să își asume riscuri. Unele bănci au înregistrat pierderi în 2010, iar deprecierea activelor imobiliare nu este încă reflectată total în bilanțurile băncilor, acest fapt diminuând o dată în plus apetitul pentru oferirea de credite”, adaugă acesta.
Semne bune pentru economie vin din creșterea vânzărilor de autovehicule comerciale cu 83% din ianuarie, după o scădere de 27% în 2010, iar numărul firmelor în insolvență a fost, în aceeași lună, de circa zece ori mai mic decât în ianuarie anul trecut. Este clar că exporturile nu mai duce singure greul stabilizării în condițile în care blocul european ar putea fi afectat de politicile de austeritate iar cursul îsă păstrează stabilitatea. Consumul intern în schimb ar putea consemna o redresare modestă, ca un reflex de corecție a scăderilor brutale din 2009 și 2010.
„Agricultura, în condiții meteo favorabile, ar putea contribui pozitiv la dinamica PIB-ului. Stocurile mondiale de produse agricole sunt în general la niveluri scăzute, punând presiune ascendentă pe prețuri. Pe termen mediu și lung, accesarea finanțărilor europene și injecții din partea mediului bancar ar putea propulsa agricultura într-o zonă de eficiență cu impact pozitiv net asupra PIB. Pe termen scurt însă, fluctuațiile în acest sector pot fi importante”, se arată în raportul X-Trade Brokers.
„Ritmul de creștere al economiei României, previzionat pentru anul curent la 1,2 – 1,8% este sub potențial”, arată Vistor Safta. „Pentru ca expansiunea economică să se apropie de un ritm de creștere sănătos, gradul de absorbție al fonduriloe europene ar trebui să crească. Împreună cu capacitatea sectorului public de a face investiții eficiente în infrastructură”, adaigă acesta.

Te-ar putea interesa și: