Într-o intervenţie la o reuniune desfăşurată la Beijing, el şi-a susţinut prognoza prin aceea că “mare parte” din cererea globală de materii prime este asigurată de China. Această estimare survine după recenta publicare a datelor referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) din 2012, care a fost de 7,8 %, cel mai slab nivel atins în ultimul deceniu. Tendinţa descrescătoare a fost însă inversată în ultimul trimestru al anului trecut, când PIB-ul a crescut cu 7,9 % faţă de perioada similară din 2011. Aceste date sunt departe de creşterea de 9,3 % din 2011 sau de cea de 10,4 % din 2010, dar dau motive de optimism, notează EFE.
Criza datoriilor cu confruntă unele state europene reprezintă o oportunitate pentru China, care este “bogată în lichidităţi”, a mai spus Lou Jiwei, opinând că guvernul de la Beijing trebuie să încurajeze firmele locale să se extindă şi să investească în exterior. Prezent la forumul respectiv, fostul vicepremier chinez Zeng Peiyan a fost de părere că liderii chinezi “trebuie să dea dovadă de curaj politic” pentru a accelera reformele economice, astfel încât să asigure o creştere durabilă pe termen lung.
“Economia chineză îşi modifică ritmul şi se află într-un “clar proces de dezaccelerare, de la un nivel cu două cifre în ultimele trei decenii, la un nivel de 7-8 %, cât se prevede pentru viitor”, a mai spus Zeng, care în prezent este preşedintele unui mare think-tank chinez.
Sursa: Agerpres