Potrivit datelor publicate marţi de Oficiul naţional de statistică (ONS), economia britanică a înregistrat o creştere de la 0,5% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,1% înregistrat în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Cifrele comunicate de OMS sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 0,3% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea.

În ritm anual, economia britanică a înregistrat o creştere de 0,5% în perioada iulie-septembrie 2011, în scădere faţă de avansul de 0,6% înregistrat în trimestrul al doilea.

Analiştii de la Barclays Capital au subliniat însă că cifrele oficiale exagerează situaţia economiei. ‘Creşterea este în principal rezultatul unui efect de bază comparativ cu trimestrul precedent, când activitatea a fost afectată de nunta regală şi întreruperile în lanţul de aprovizionare provocate de cutremurul din Japonia’, susţin analiştii. Economia britanică a crescut cu 0,4% în primul trimestru al anului, după care ritmul de creştere a încetinit la 0,1% în trimestrul al doilea.

ONS a precizat că serviciile financiare şi pentru companii au fost cel mai important contributor la creşterea înregistrată în trimestrul al treilea, înregistrând un avans de 0,8%, cea mai puternică creştere de după trimestrul trei 2007. Pe ansamblu, sectorul serviciilor (responsabil pentru 70 la sută din economia britanică) a crescut cu 0,7% în trimestrul al treilea, în timp ce producţia industrială a urcat cu 0,5%.

Banca Angliei a lansat un nou program de relaxare cantitativă la începutul lunii octombrie, injectând alte 75 miliarde de lire sterline în economie, iar factorii de decizie de la BoE au avertizat că actuala criză din zona euro ameninţă să arunce economia britanică în recesiune.