Economia americană a înregistrat, în perioada aprilie-iunie 2015, o creştere mai mare decât s-a estimat iniţial datorită majorării cheltuielilor de consum şi sectorului construcţiilor, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală să majoreze dobânda de referinţă în cursul acestui an, transmite Reuters. Conform celei de-a treia estimări, publicată vineri de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere anuală de 3,9%, faţă de un avans de 3,7% prognozat luna trecută. Revizuirea datelor pentru trimestrul al doilea este superioară estimărilor analiştilor, care se aşteptau ca Departamentul Comerţului să menţină previziunea la 3,7%, şi vine după un avans de 0,6% înregistrat de economia americană în primul trimestru.

Economia americană a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 3,6% în trimestrul al doilea, faţă de un avans de 3,1% cât s-a anunţat iniţial, datorită declinului preţului ţiţeiului. Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.

Datele vin după ce săptămâna trecută Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero, îngrijorată de starea economiei mondiale. Deşi piaţa muncii şi-a revenit după recesiune, inflaţia rămâne mult sub ţinta Fed iar recenta prăbuşire a pieţelor bursiere mondiale ar putea pleda în favoarea amânării momentului în care Fed va majora dobânda de bază.

Sursa: AGERPRES