Economia SUA a înregistrat o creştere de 5,7% în trimestrul al patrulea, cea mai mare din ultimii şase ani, întrucât companiile au încetinit ritmul de reducere a stocurilor, dar pentru întreg anul 2009 PIB s-a contractat cu 2,2%, a anunţat Departamentul Comerţului, citat de Reuters.

Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a avansat cu 2,2% în trimestrul al treilea al anului trecut.

Analiştii consultaţi de Reuters estimau o creştere a activităţii economice de 4,6% în ultimele trei luni ale anului.

Evoluţia peste aşteptări a fost susţinută de încetinirea ritmului de lichidare a stocurilor, un factor care ar putea oferi o imagine mai puţin clară privind amploarea recuperării după cea mai dificilă recesiune începând din anii ’30.

Excluzând stocurile, PIB al SUA a urcat cu o rată anuală de 2,2%, comparativ cu un avans, în termeni similari, de 1,5% în trimestrul al treilea.

Valoarea stocurilor companiilor a scăzut cu doar 33,5 miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului, după un declin de 139,2 miliarde de dolari în iulie-septembrie.

Pentru întreg anul 2009, economia s-a contractat cu 2,4%, cel mai mare declin din 1946, primul an după Al Douilea Război Mondial, potrivit datelor Departamentului Comerţului.

SURSA: Mediafax