Exporturile se îndreaptă către acele regiuni unde cererile de servicii, echipamente și soluții destinate sectorului energetic sunt mari: Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Orientul Mijlociu continuă să-și mențină poziția de lider în regiune datorită investițiilor masive în sectoarele upstream (explorare și producție) și downstream (rafinare și distribuție).

Per ansamblu, estimările INS pentru începutul acestui an indicau o creștere semnificativă a exportului, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate în euro, ceea ce reprezintă un record de creștere lunară. Totodată creșterea survine după un an 2010 cu rezultate mari la export.

Astfel exporturile, la un volum de 37,2 miliarde de euro în 2010, au cunoscut cel mai ridicat nivel de după Revoluție, depășind cu peste 3 miliarde de euro vechiul record de creștere din anul 2008, dinaintea crizei economice globale. Se menține, de asemenea, tendința de reorientare a exporturilor în țări non UE, acestea deținând o pondere de 28,5% din totalul schimburilor în 2011 față de 27,8% în 2010. Orientul Mijlociu reprezintă o cotă importantă din această categorie. Iar în ceea ce priveşte structura exporturilor, mai mult de o treime din acestea sunt bazate pe o externalizare industrială şi pe exporturi de produse finite industriale, acesta devenind grupul principal de produse de export.

Dacă în România proiectele de explorare și producție a gazelor și petrolului stagnează, în regiuni precum Orientul Mijlociu și Asia Centrală există un potențial ridicat de construcție și modernizare a unităților noi sau existente.

„În țări precum Indonezia și Malaezia, de exemplu, unde am fost expozanți in ultima perioada la târguri de petrol și gaze, există numeroase facilități acordate de guvern pentru a încuraja producția, oferind noi drepturi de explorare și tratamente fiscale favorabile investitorilor în energie. În plus, inițiativele urmăresc să elimine tarifele pentru importul echipamentelor necesare platformelor de prelucrare a petrolului, încurajându-i astfel pe furnizorii de tehnologii avansate să livreze cât mai multe servicii în această regiune”, explică Ion Andronache, președintele companiei românești Syscom 18, unul dintre liderii naționali în sectorul automatizărilor industriale și totodată furnizor de echipamente, servicii și soluții complete pentru proiectele externe de petrol și gaze.
Specialiștii estimează că în Asia Pacific cererea pentru petrol și gaze naturale se va dubla în următorii zece ani și va crește cu 90% până în 2030. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) prognozează că cererea de petrol va creşte, de la circa 85 milioane de barili pe zi, cât este în prezent, la 140 milioane de barili, în 2035. Drept urmare activitățile de upstream și downstream vor lua de asemenea amploare pentru a face față cererilor, ceea ce determină investiții și în echipamentele industriale necesare.
„Ne orientăm către exporturile în țările asiatice și arabe unde ne concentrăm pe avantaje competitive precum raportul bun calitate-preț, dezvoltarea și diversificarea serviciilor, oferind o gamă completa de soluții de automatizare și sisteme de măsură, alături de inițiative care să răspundă provocărilor și efectelor crizelor economice și financiare”, a adăugat Ion Andronache.