EasyJet a respins joi oferta de preluare din partea Wizz Air. Compania britanică EasyJet a înregistrat primele sale pierderi anuale şi a renunţat la 4.500 de angajaţi.

Aceasta vrea să „fure” din cota de piaţă a operatorilor aerieni British Airways şi Air France-KLM, care îşi restrâng zborurile pe distanţe scurte.

Noua companie aeriană ar fi rivalizat cu Ryanair

Preluarea companiei ar fi creat o companie aeriană low-cost care să rivalizeze cu Ryanair, dar au ales în schimb să obţină de la acţionari 1,7 miliarde de dolari şi să meargă pe cont propriu, transmite Reuters.

EasyJet nu a dorit să precizeze numele pretendentului, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că este vorba despre Wizz Air.

De asemenea, Wizz nu a dorit să comenteze. Oferta de preluare exclusiv în acţiuni subevaluează fundamental afacerea sa, a informat EasyJet.

EasyJet se confruntă cu o concurenţă semnificativă din partea Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, şi a Wizz, care se extinde rapid, ambele redresându-se mai rapid decât easyJet în sezonul de vară.

EasyJet a fost întotdeauna o ţintă strategică

EasyJet are o capitalizare bursieră de 3,33 miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de dolari), în timp ce Wizz este evaluată la 5,1 miliarde de lire sterline.

„EasyJet a fost întotdeauna o ţintă strategică pentru Jozsef Varadi, şeful Wizz”, susţin sursele.

Wizz are o poziţie puternică în Europa de Est, în ţări ca Polonia şi România, în timp ce easyJet este bine poziţionată în Marea Britanie, Italia, Elveţia, Germania şi Franţa. Atât EasyJet, cât şi Wizz operează exclusiv flote Airbus.