Consortiul european aerospatial EADS, parintele Airbus, se asteapta ca planul de reducere a costurilor, intitulat generic Power 8, sa contracareze slabiciunea euro fata de dolar si sa isi dovedeasca eficienta in cel mai scurt timp. Prin acest plan compania ar trebui sa economiseasca 1 miliard de euro pana in 2010.

Din suma totala anuntata, Airbus va economisi 650 milioane de euro, restul diviziilor vor insuma doar 350 milioane de euro.

Partea cea mai importanta a planului de reducere a costurilor este concentrarea productiei in zone mai putin costisitoare decat Europa. Astfel, Louis Gallois, presedintele EADS, a dezvaluit planurile de dezvoltare a unei uzine Airbus in Tunisia si a unei baze de productie in China. Airbus mai detine o linie de asamblare a modelului A320 in China, linie care va deveni functionala la finele lunii in curs.

Gallois a mai adaugat ca pentru Airbus este extrem de important sa detina unitati de productie si pe pietele din Rusia si Mexic. Acesta a anuntat, de asemenea, ca Airbus are in plan sa investeasaca in cea mai sofistica facilitate de productie din Franta dar si in Germanai si Spania.

Planul Power 8 prevede si o serie de concedieri care au fost deja anuntate. Astfel, EADS va disponibiliza 10.000 de angajati pana in 2010.

Sursa: Deutche Welle