Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, are în echipa sa o consilieră de 26 de ani, Ioana Bianca Trunchină, absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Ea a terminat și un master în Dreptul Muncii, la aceeași facultate.

Tânăra din Huşi lucrează de mai mult timp în Bucureşti, fiind consilieră a unui deputat din Parlamentul României din octombrie 2018, potrivit paginii ei de Facebook. În declaraţia de avere completată în acest an, Ioana Trunchină a notat suma de 31.776 de lei primită în această calitate.

Ea a ajuns la Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lunii ianuarie 2020, în calitate de consilier personal al lui Nelu Tătaru, pe vremea aceea secretar de stat în subordinea lui Victor Costache. După ce Tătaru a avansat în funcţia de ministru, tânăra şi-a păstrat postul de consilier, potrivit ciao.ro.

“O separație din ce în ce mai accentuată între societatea civilă și instituțiile guvernamentale”

În toamna lui 2019, în contextul alegerilor prezidenţiale de atunci, la care s-au înfruntat Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, Ioana Trunchină scria pe pagina ei de socializare despre electoratul român care părea căzut în “amorţeală” şi “mai obosit ca niciodată”.

“Experimentăm democrația de 30 de ani, iar electoratul pare mai obosit ca niciodată. Împărtășirea disprețului popular pentru politicieni, neatenția către profilul și ofertele electorale ale candidaților și neconştientizarea faptului că cetățenii sunt autorii propriilor condiții de existență prin votul dat reprezentanților aleși nu duc decât la o separație din ce în ce mai accentuată între societatea civilă și instituțiile guvernamentale. Acei actori politici care își pun propria persoană în bătaia focului, care muncesc din greu cu onestitate și consecvență, care riscă și schimbă mentalități așteaptă ca electoratul să se trezească din amorțeală”, spunea atunci noua consilieră a ministrului Sănătăţii.