Într-un raport care subliniază provocările de natură economică cu care se confruntă preşedintele SUA, Barack Obama, şi Congresul american, Biroul de recensământ al SUA relevă că rata naţională a sărăciei a crescut pentru al treilea an consecutiv în 2010, ajungând la 15,1% din populaţia totală, cu 8% mai mult decât în 2009, când 43,6 milioane de americani erau săraci conform datelor oficiale.

Numărul americanilor înregistraţi ca săraci în 2010 este cel mai mare din toţi cei 52 de ani de când se publică aceste estimări, iar rata sărăciei este cea mai mare din 1993, se precizează în raport.

Venitul mediu pe gospodărie a scăzut de asemenea cu 2,3%, la un nivel anual de 49.445 dolari, iar numărul americanilor fără asigurare medicală s-a apropiat de pragul de 50 de milioane.

SUA au de multă vreme una din cele mai ridicate rate ale sărăciei din lumea dezvoltată. Din cele 34 de ţări analizate de OCED /Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, cu sediul la Paris/, doar în Chile, Israel şi Mexic se înregistrează niveluri mai ridicate.