Este prăpăd pe litoral. În primul weekend cu temperaturi extreme, românii au luat cu asalt stațiunile de pe litoralul românesc. Mulți români s-au îndreptate spre Mamaia, Eforie sau Vama Veche. În ultima locație, tinerii au petrecut toată noaptea la terasele de pe plajă. Imaginile difuzate au arătat că tinerii par să nu aibă nicio treabă cu distanțarea socială.

Autoritățile au spus că se așteaptă ca peste 90 de mii de persoane să petreacă acest sfârșit de săptămână pe plajele din România.

De teama răspândirii coronavirului în condiții de nerespectare a măsurilor de distanțare socială, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a anunțat încă de vineri că vor fi formate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, inspectori ITM și de la protecția consumatorilor care vor acționa pe litoral și în zonele de munte frecventate de turiști.

„Unde se vor constata abateri, se vor dispune inclusiv măsuri de suspendare a activităţii operatorilor economici”, a ținut să precizeze Despescu.

Mesajul lui Marcel Vela

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, a apreciat că oamenii pot „să se bucure de vancanță în siguranță” pe litoralul românesc și a anunțat că, duminică, reprezentanții HoReCa vor veni cu propuneri pentru un set de reguli de siguranță sanitară, în perspectiva redeschiderii restaurantelor. Demnitarul crede că răspândirea COVID-19 poate fi prevenită și limitată doar printr-un efort comun al tuturor actorilor implicați, guvernanți, industrie și cetățeni deopotrivă.

„Există un plan de acțiune a fost anunțat și public la nivelul ministerului. Suntem pregătiți să acționăm punctual în fiecare zonă, împreună cu alți parteneri, alte instituții cu atribuții în domeniu, și aici mă refer la colegii de la direcțiile sanitar-veterinare, de la direcțiile de sănătate publică, în unele cazuri chiar cu cei de la protecția consumatorului, astfel încât să facem ordine și să mergem până la urmă să discutăm inclusiv cu operatorii din industrie, cu HoReCa, pe a respecta normele, astfel încât să se întoarcă acasă din vacanțe toți clienții, toți turiștii sănătoși, să nu plece la mare fericiți că se bucură de soare și de mare, și să vină acasă cu vreo infecție, să-și pună în pericol familia și pe toți cei dragi”, a declarat Marcel Vela.