Lista sărbătotilor naționale din România are parte de un nou update. Potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial în această zi vom putea sărbători bogăția de gusturi și tradiții românești, dar și vinul din țara noastră.

Legea nr. 70 este cea care instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Actul normative se va aplica din data de 5 mai. S-a ales deja data sărbătorii. În prima duminică a lui octombrie se va celebra această zi de sărbătoare națională, conform avocatnet.ro.

Inițiatorii legii spun că și-au dorit această sărbătoare pentru a celebra bogăția de gusturi și tradiții din țara noastră și pentru a aduce un plus imaginii României și turismului românesc. “Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre”, se arată în expunerea de motive.

În această zi de sărbătoare, autoritățile publice centrale și cele locale vor putea organiza diverse manifestări cu caracter social sau științific, pentru a promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale și vinul românesc.

Totuși, această zi nu va fi liberă pentru salariați. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul muncii. Zilele de sărbătoare națională sunt lucrătoare, iar cele de sărbătoare legală sunt nelucrătoare.