Întâlnirea care va avea loc la Casa Albă pe data de 9 iunie este rezultatul unei activităţi diplomatice lansate şi susţinute imediat după începerea mandatului noului preşedinte al SUA, se menţionează în comunicat. 

Ambasadorul României, George Maior, a anunţat, la începutul lunii februarie, în cadrul unui interviu acordat presei româneşti, că „obiectivul nostru cel mai semnificativ din punct de vedere al dialogului politic bilateral la nivel strategic, este o vizită, o întâlnire între preşedintele României şi preşedintele Americii” şi că „România este un aliat semnificativ şi important pentru SUA în regiune şi chiar în plan global”. 

Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a comunicat miercuri că „preşedintele Donald J. Trump îl va primi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la Casa Albă, pe 9 iunie 2017, într-o vizită de lucru. Preşedintele Trump doreşte să discute modalităţi de aprofundare a relaţiilor şi de întărire a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România”, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti, citat de Agerpres.