Este vorba despre soldații și gradații profesioniști. Aceștia vor beneficia, alături de o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special, de reducerea vârstei standard de pensionare.

Până să fie adoptat, inițiativa legislativă trebuie să ia votul Camerei Deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial.

„Inițiativa dorește să asigure un tratament egal pentru militarii și polițiștii aflați în activitate și cei care au trecut în rezervă. Mai exact, documentul prevede ca, pe lângă cei ce beneficiază deja de reducerea vârstei de pensionare, această măsură să fie aplicată și în cazul soldaților sau gradaților profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice”, conform expunerii de motive.

De această măsură ar putea să se bucure și militarii sau polițiștii care au statut special “trecuți în rezervă ori care au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, neimputabile militarului”.