Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, avertizează că rata de infectare este mult mai mare comparativ cu cea din perioada stării de urgență, ajungând la 3,76%.

Cunoscutul profesor a explicat modul în care trebuie interpretare raportările INSP referitoare la numărul de infectări, mai ales în contextul în care în ultimele zile au fost confirmate peste 1.000 de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 într-un interval de 24 de ore, potrivit antena3.ro. De asemenea, acesta a punctat faptul că nu ne putem aștepta ca numărul infectărilor să scadă dacă oamenii nu respectă regulile de bază care contribuie la limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus.

„Declarațiile contradictorii în spațiul public creează confuzie și vom ajunge la o situație mult mai grava decât până acum. Pentru mine este preocupant. Rata de infectare e 3.76%. Să nu facem confuzie. Cifrele au crescut brusc la un moment dat, brusc am sărit la 22.000 de teste. Multe țări au început să ceară teste, diferența rezultă din românii care călătoresc. Proporția este sub 1 la mie. Restul, în jur de o mie sunt din rândul celorlalte 12.000 de persoane care reprezintă pacienți simptomatici. Proporția este undeva între 8 și 10%, comparat cu starea de urgentă când era 1,5%. Creștere foarte, foarte mare a procentelor pozitive”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

România a raportat 1.120 de noi cazuri de infecție cu coronavirus din 15.118 de teste prelucrate in ultimele 24 de ore, o scădere față de ziua precedentă. Record la ATI, cu 351 de pacienți. Au fost înregistrate 22 de decese, două dintre acestea raportate fără comorbidități.

Până astăzi, 26 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 44.798 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 25.643 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.572 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.120 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. România a raportat în perioada  24-25 iulie, 1.284 de noi cazuri de infecție cu coronavirus, o cifră record.

INQUAM PHOTOS, Octav Ganea