Potrivit proprietarilor, unii dezvoltatori imobiliari au pretenția să nu facă modificări asupra balconului pentru o perioadă între trei și cinci ani. Totuși nu există nicio lege care să menționeze acest lucru sau niște eventuale efecte.

„Salutare, mi s-a spus ca nu am voie sa închid cu geam termopan balconul, măcar pentru 3 ani. Si nu numai în rezidențialul unde mi-am luat eu, ci întrebând, am aflat că e o regulă generală. De ce există această regulă și ce risc dacă o încalc? Dacă e vreo amendă ceva, mă gândesc că se aplică o singură dată sau cum?”, a scris un proprietar pe un forum online, potrivit dcnews.ro.

Ce spune legea?

Avocatul Adrian Cuculis susține că acestă interdicție este o chestiune abuzivă, mai ales. dacă acest lucru nu a fost trecut în contract.

„Vânzările se pot face cu condiție sau sub condiție, iar o asemenea vânzare ar putea să fie făcută dacă există dovada faptului că acea condiție a fost asimilată de către părți de la bun început și a fost stipulată în contract.

Acest nu-mi dă voie dezvoltatorul este o chestiune abuzivă, iar în condițiile în care ar exista o îngrădire în timp a acestei obligații trebuie să existe și o sancțiune. Din moment ce nu există așa ceva, pentru că în esență nu poate exista, ar fi inegal motivată, deoarece atunci când ai strămutat dreptul de proprietate, ai strămutat toate prerogativele și atributele, iar acestea se referă la folosință, la dispoziție și la uz și uzufruct în același timp.

Atâta vreme cât tu ai strămutat dreptul de proprietate și nu aș avea voie să închid sau să modific ori să extind, ar însemna că dreptul de folosință a fost strămutat sub condiție. Dacă nu există vreo clauză, nu există niciun fel de repercusiuni. Se pot implementa anumite norme, de bună conduită, iar odată ce sunt agreate de toate părțile, ele să fie respectate. Dacă nu se semnează nimic, sănătate“, a precizat avocatul Adrian Cuculis.