Conducerea restrânsă a PSD se reuneşte în ședința Biroului Permanent Național marți, de la ora 11.00, la Parlament. Apoi, de la 18.00 social-democrații vor participa la şedinţa CEx, unde vor participa și liderii din teritoriu. La cele două reuniuni, cei din PSD vor analiza rezultatul obținut de formațiune la alegerile europarlamentare. De asemenea, urmează să stabilească şi calea de urmat după condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Social-democrații vor trebui să formalizeze anunțul făcut ieri de Viorica Dăncilă de preluare a președinției interimare a partidului și să decidă convocarea unui congres extraordinar, pentru alegerea unei noi conduceri centrale.

O altă temă de discuție va viza președinția Camerei Deputaților. Teoretic, funcția le aparține, dar PSD nu mai are majoritate, nici măcar împreună cu ALDE, în acest for legislativ.

Potrivit unor surse, Viorica Dăncilă are o misiune grea. Ea va trebui să țină piept valului de nemulțumiri și va trebui să vadă dacă vor fi înlocuiți unii oamenii apropiați ai lui Liviu Dragnea. În acest moment se vehiculează varianta înlocuirii lui Codrin Ştefănescu (secretarul general pe care îl numește președintele) şi a lui Mircea Drăghici din fruntea PSD. Surse politice susțin că Paul Stănescu ar putea să ocupe funcția de președinte executiv iar în postul de secretar general ar urma să vină Marcel Ciolacu, susține Antena 3.

Surse politice sustin ca Viorica Dăncilă va veni şi cu propuneri de miniştri în locul interimarilor, pe care să le trimită la Cotroceni. Este probabil să se discute nominalizările PSD la cele trei funcții de ministru. Sursele citate vorbesc despre posibilitatea menținerii Anei Birchall în funcția de ministru al Justiției iar la ministerul Românilor de Pretutindeni să se întoarcă Natalia Intotero care plecase pentru a prinde un mandat la Bruxelles, lucru puțin probabil. Pentru ministerul Fondurilor Europene este vehiculat numele deputatului PSD, Roxana Mânzatu.

Până atunci însă, au apărut voci care o contestă pe Viorica Dăncilă. Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, care este de la PSD, a postat pe Facebook un mesaj prin care cere liderilor social democrați retragerea de la guvernare. De asemenea, el îi cere premierului Viorica Dăncilă să demisioneze, alături de întregul Cabinet.

„Cred că poporul a spus Partidului Social Democrat suficient. Este momentul să înțelegem mesajul pe care ni l-au transmis oamenii. Clar și transparent cetățenii spun că noi trebuie să plecăm de la guvernare. Cred că este momentul să recunoaștem că acesta nu a fost un simplu vot, iar europarlamentarele din 2019 au echivalența unor alegeri parlamentare. Acest vot ne delegitimează pentru a conduce Guvernul României. Consider că în actualul context european și național cei care au câștigat aceste alegeri trebuie să își asume guvernarea. Românii așteaptă ca un nou guvern să rezolve problemele acestei țări. Totodată, am convingerea că România trebuie să aibă o opoziție de stânga puternică. Însă într-o opoziție de stânga veritabilă nu își mai pot găsi locul Oprișani, Ștefănești și Bădălăi!

Rezumând, doamna Dăncilă, vă rog să vă dați demisia! Doamnelor și domnilor miniștri, vă rog să vă dați demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziție !” , a scris primarul PSD al Bacăului pe Facebook.