Decizia a fost luată "din motive umanitare", aşa a explicat şi purtătorul de cuvânt al guvernului. La finele săptămânii trecute, capital.ro informa că premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că ar putea decide în această săptămână mai multe măsuri pentru atenuarea efectelor evacuărilor forţate din locuinţele ipotecate, iar printre măsuri s-ar număra blocarea temporară a proceselor de evacuare care afectează familiile cele mai vulnerabile.
Cei care nu-şi mai pot achita ratele sunt tot mai mulţi de la o zi la alta şi recurg la gesturi extreme.

Citeşte şi: Băncile din Spania au declanşat “GENOCIDUL FINANCIAR”

De la explozia pieţei imobiliare numărul evacuarilor forţate a ajuns la 350.000, şi la peste 500 pe zi, scrie hotnews.ro.

Beneficiarii măsurii guvernului sunt cele mai vulnerabile categorii sociale : familiile numeroase, cele monoparentale cu doi copii minori, persoanele cu handicap care au nevoie de însoţitor şi victimele violenţelor domestice. O măsură similară, de oprire a evacuarilor, a fost anunţata la începutul acestei săptămâni şi de Asociaţia băncilor spaniole.  Guvernul Rajoy a promis, de asemenea, mai multe locuinţe sociale ale căror chirii vor fi mai mici.

Băncile spaniole au accelerat executarea ipotecilor pentru toate creditele cu întârzieri la plată, înainte de primirea ajutorului european acordat sistemului fiananciar spaniol. Organizaţia afectaţilor de ipoteci a numit situaţia ‘genocid financiar’ şi a amintit că a propus o serie de măsuri pentru persoanele cu probleme economice, în special pentru şomerii care nu îşi mai pot plăti creditele. Principala propunere se referă la stoparea evacuărilor pe perioada iernii şi plata datoriei contractate cu locuinţa ipotecată. În prezent, cei care îşi perd casele rămân cu datorii la bancă, deoarece, în cele mai multe cazuri, valoarea actuală a locuinţelor acoperă doar jumătate din creditul contractat.

După ce magistraţii spanioli au avertizat, în repetate rânduri, că evacuările sunt abuzive, iar un reprezentant al Curţii Europene de Justiţie a confirmat acest lucru, Ministerul Economiei şi echipa vicepremierului pun la punct măsuri de amânare a evacuărilor pentru familiile vulnerabile.