În jurul orei 9.00, ora României, indicele nipon Nikkei 225 avansa cu 2,3%, marcând una din cele mai pronunțate creșteri dintre bursele asiatice, iar o evoluție similară consemna și indicele bursei sud-coreene. Bursa din Hong Kong, una din cele mai importante burse din Asia, înregistra o creștere de 1,6% pentru indicele său Hang Seng, în vreme ce bursa din Shanghai câștiga 1,1%. O evoluție mai modesta se observa pe bursa din Singapore, care se aprecia cu aproape 0,5%.

Aceste avansuri din debutul sesiunii de azi vin după creșterile fulminante de ieri de pe bursele europene și americane.

Astfel, declarațiile radicale din weekend ale liderilor europeni au făcut ca marile burse să recupereze consistent după ce încheiaseră sesiunea de vineri la minimele ultimelor 7 săptămâni. În Europa, indicele francez CAC 40 a marcat una din cele mai bune evoluții din ultimii ani, crescând cu 5,5%, impulsionat de revenirea unui optimism solid pentru sectorul financiar-bancar: AXA, cel mai mare asigurător din Europa, a câștigat 13,1%, BNP Paribas a crescut cu 10,3%, Societe Generale a urcat cu 9,6%, iar Credit Agricole a recuperat 8,9%.

Tot sectorul financiar- bancar alături cel auto au fost vectorii principali de creștere pentru indicele german DAX, care a încheiat cu un avans de 4,6%. Astfel, Allianz, Daimler, Deutsche Bank și Volkswagen au consemnat ieri creșteri de peste 7%.

Un avans important, dar ceva mai moderat decât al burselor din Paris și Frankfurt, a înregistrat ieri bursa din Londra – plus 2,9%.

În ceea ce privește piața de acțiuni de peste Ocean, indicii principali au crescut de asemenea substanțial, dar băncile nu au mai fost vedetele. Astfel, Dow Jones a urcat cu 2,6%, în vreme ce Masdaq Composite a consemnat cea mai accentuată creștere, de 3,5%, iar S&P 500 s-a apreciat cu 2,9%.

Dintre acțiunile importante, s-au remarcat Alcoa și Caterpillar, care au avansat cu 5,7%, respectiv 5,5%, precum și HP (plus 4,5%), Chevron (3,8%) și Pfizer (3,5%). În sectorul bancar, Morgan Stanley a marcat unul dintre cele mai bune avansuri, de peste 4%.