În Irlanda, salvarea de la UE şi FMI face să pice guvernul, semnalează El Pais, după ce premierul Brian Cowen a anunţat alegeri anticipate pentru începutul anului 2011, ulterior adoptării bugetului, de către legislativul irlandez. Însă fondul de salvare pentru Irlanda alimentează şi speculaţiile împotriva Spaniei, după ce, la bursă, indicele Ibex 35 pierde 2,7 procente – cu toate că Uniunea Europeană insistă asupra faptului că Spania nu e Irlanda, scrie cotidianul El Mundo.

Salvare şi pedeapsă – titrează la rândul său cotidianul ABC. După ce Irlanda se confruntă cu o criză de guvern şi alegeri în luna ianuarie, în urma acordului pentru salvarea băncilor, pieţele nu se calmează şi principalul indice bursier spaniol, Ibex 35, scade cu 2,7%, mai scrie cotidianul spaniol, şi apreciază că astfel, investitorii atacă din nou Spania.

Pieţele fac din nou presiuni asupra Spaniei, mai mult decât asupra Portugaliei şi chiar a Irlandei, al cărei viitor se află în mâinile UE şi FMI, observă şi cotidianul La Razon. Publicaţia semnalează faptul că investitorii se gândesc din nou la posibilitatea extinderii crizei, de vreme ce bursa spaniolă a scăzut cu 2,68%, şi sub bariera psihologică de 10.000 de puncte.

Şi cotidianul catalan El Periodico scrie tot despre tulburările de pe pieţe şi remarcă de asemenea faptul că Irlanda învie atacurile asupra economiei spaniole – deşi UE susţine că nici Spania, nici Portugalia nu au nimic de-a face cu situaţia din Irlanda. Cu toate acestea, indicele bursier Ibex 35 înregistrează cea mai mare scădere de pe pieţele europene, cu excepţia celei din Grecia – şi afectate sunt mai ales băncile, mai notează publicaţia menţionată.
SURSA: Agerpres
DEZBATERE: Credeți că Spania este următorul stat din zona euro care va trebui ajutat?