Dubai a primit un ajutor de 10 miliarde de dolari de la Abu Dhabi, bogatul emirat petrolier vecin, fapt ce le va permite celor de la Dubai World să plătească datoria pentru Nakheel.

În urma anunţului făcut de Abu Dhabi, Bursa din Dubai a deschis şedinţa de tranzacţionare într-o creştere de 10,1%.

Sprijinul de la Abu Dhabi, cel mai bogat stat din Emiratele Arabe Unite, era opţiunea cea mai neaşteptată după ce Dubai a cerut, pe 25 noiembrie, un moratoriu pe datorii de 26 miliarde de dolari ale Dubai World.

Creditorii Dubai, printre care se numără băncile britanice Standard Chartered, HSBC, Lloyds şi Royal bank of Scotland, dar şi instituţiile de credit Abu Dhabi Commercial Bank şi Emirates NBD, trebuie să ia o decizie privind moratoriul până pe 28 decembrie, când perioada de graţie a obligaţiunii „sukuk” a Nakheel se va încheia.

Guvernul din Dubai a cerut un moratoriu de şase luni pentru datoriile scadente ale conglomeratului de stat Dubai World şi subsidiarei de imobiliare Nakheel, aflate în dificultăţi financiare severe în urma crizei mondiale.

Blocarea plăţilor pentru  datoriile de 59 miliarde de dolari ale celor două companii din emirat a declanşat un val de panică pe pieţele financiare din întreaga lume, stârnind teama unei intrări în incapacitate de plată a statului arab, lucru care ar putea afecta mai multe bănci mari ale lumii, cu expunere în Emirate.