Potrivit noii legi, vârsta de pensionare, fixată în prezent la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, va fi majorată progresiv, începând din 2013, pentru a ajunge la 67 de ani în 2020 pentru bărbaţi şi în 2040 pentru femei.

268 de deputaţi ai coaliţiei guvernamentale, sprijiniţi de membrii unuia dintre partidele de stânga, Mişcarea Palikot, au votat pentru această reformă. 185 deputaţi au fost împotrivă şi doi s-au abţinut de la vot.

Proiectul prevede de asemenea că femeile de 62 de ani şi bărbaţii de 65 de ani vor putea, dacă doresc, să iasă anticipat la pensie însă valoarea pensiei va fi redusă cu 50%. Cu toate acestea femeile trebuie să aibă o perioadă de cotizare de 35 de ani, iar bărbaţii o perioadă de cotizare de 40 de ani.

Cabinetul condus de Donald Tusk speră că reforma va răspunde la tendinţa de scădere a natalităţii şi îmbătrânire a populaţiei. Studiile recente prognozează că peste jumătate din locuitorii Poloniei, ţară care în prezent are 38,2 milioane locuitori, vor avea peste 50 de ani la orizontul anului 2042 şi doar o treime vor fi activi pe piaţa muncii.

Reforma sistemului de pensii a provocat, încă de la începerea lucrărilor la acest text, un val de proteste din partea sindicatelor şi a opoziţiei. La sfârşitul lunii martie, peste 10.000 de persoane au manifestat pe străzile Varşoviei împotriva acestei reforme, la apelul Sindicatului Solidaritatea.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de reformă are nevoie să obţină şi aprobarea Senatului şi să fie promulgat de preşedintele Bronislaw Komorowski.