„Conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB”, a precizat Dragu. Ea a admis că suma este dublă faţă de cea menţionată în proiectul de act normativ.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice a menţionat că aceste taxe nu au legătură cu Codul Fiscal. “Toate sunt taxe prevăzute în alte acte fiscale. Numai taxa referitoare la cazierul fiscal are legătură cu Codul Fiscal, dar acesta a fost eliminat încă din 2015. Ele (taxele -n.r.) sunt venituri la bugetul general consolidat, dar nu ţin de Codul Fiscal, de legislaţia MFP”, a explicat Anca Dragu.

Referitor la posibilitatea ca actualele iniţiative legislative să fie cuprinse în bugetul de anul viitor, ministrul Finanţelor a spus că aceasta va ţine de decizia celor care realizează bugetul pe anul viitor, ce măsuri păstrează, sau ce nu, însă cu siguranţă se va ţine cont de limita de deficit bugetar. “Nu cred că cineva va aproba un buget cu o depăşire a plafonului (de deficit bugetar pentru a nul viitor-n.r.)”, a subliniat Anca Dragu.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Propunerea de lege vizează eliminarea mai multor taxe, între care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.