"Pentru sfârşitul acestui an, într-adevăr există cerere. Analizăm acum în ce măsură este o cerere reală. (…) Practic, acum suntem la nivelul de anul trecut cu sumele pentru Programul 'Prima Casă'. Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie cerere suplimentară în 2016 faţă de 2015. În 2015 am avut 200 de milioane nefolosite. Această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi participanţii la piaţă. Analizăm în ce măsură e posibil şi fezabil să avem o suplimentare acum iar pentru 2017 şi anii următori sumele vor fi disponibile", a spus Dragu, la Palatul Victoria. 

Ea a adăugat că strategia pe cinci ani referitoare la evoluţia Programului "Prima Casă" va fi aprobată în săptămânile viitoare în Guvern printr-un memorandum. 

"Şi pentru 'Prima Casă' am constatat că e nevoie de predictibilitate. Am văzut evoluţia cererilor, au fost vârfuri în anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea, am propus o strategie pe cinci ani astfel încât atât persoanele fizice, cât şi constructorii sau cei care deţin locuinţe şi vor să le vândă să-şi poată face un proiect pe mai mult de un an", a explicat Anca Dragu. 

Dobânzile la creditele Prima Casă ar putea fi diferenţiate, de anul viitor, în funcţie de vechimea locuinţei, în sensul reducerii de către bănci a marjei aplicate creditelor pentru locuinţele mai noi de cinci ani, a declarat recent ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Ministerul Finanţelor a prezentat Guvernului o notă informativă referitoare la strategia programului pentru următorii cinci ani care prevede, printre altele, reducerea procentului de garantare pentru locuinţele mai vechi de cinci ani, de la 50% la 40%, începând de anul viitor. 

"În momentul în care garanţia statului este mai mică, ar putea fi o influenţă asupra preţului. (…) Dar băncile ar putea reduce marja pentru locuinţele noi", a explicat Dragu. 

Potrivit acesteia, avansul va rămâne la 5%. În prezent, dobânda maximă pe care băncile o pot percepe pentru creditele Prima Casă este formată din ROBOR la trei luni, plus o marjă fixă de 2 puncte procentuale. Ministrul Finanţelor a dat de înţeles că această marjă nu va fi modificată. 

Totodată, ministrul Finanţelor a menţionat că strategia programului va fi aprobată de Guvernul actual prin memorandum sau prin Hotărâre de Guvern. De asemenea, şi plafonul pentru anul viitor, de 2 miliarde de lei, va fi aprobat tot de actualul Guvern, pentru a fi disponibil începând cu data de 1 ianuarie 2017. 

Strategia propusă de Finanţe presupune un plafon de garanţii de 2 miliarde de lei în primi doi ani şi de 1,5 miliarde de lei pentru ultimii trei ani.

 AGERPRES