Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu are nicio afacere în Brazilia sau în altă ţară şi că nu are nicio legătură cu ancheta DNA, susţinând că ‘totul pleacă de la omul de afaceri George Soros’.

Potrivit acestuia, ‘s-au amestecat informaţii cu minciuni şi adevărul s-a denaturat foarte mult’.

‘O să o iau inginereşte. Nu am nicio afacere în Brazilia, nu am afaceri în nicio altă ţară. N-am dus bani în Brazilia, n-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă ţară. Declaraţia mea de avere este foarte clară’, a declarat Dragnea duminică, la Romania TV.

El a adăugat că un document trebuie să fie asumat de cineva, de o instituţie.

‘În ceea ce priveşte acele hârtii, pentru că nu este un document, un document trebuie să fie asumat de către cineva, trebuie să aibă un număr de înregistrare, o semnătură, o ştampilă, să fie asumat de o instituţie, oricare ar fi ea, este vorba de nişte hârtii scrise – eu spun ce se aude prin Alexandria (…) acest document era fluturat de un individ Niţulescu prin 2012, acelaşi document, era fluturat pe la presă prin campania electorală şi spunea că e de la DGIPI sau de la poliţie. Eu am văzut comunicatul MAI, care este oficial. Nu există nicio asumare a DGIPI, nu este un document intern al acestui serviciu secret, deci asta pică, această minciună. (…) Este o înşiruire de minciuni, de articole apărute în ultimii 12 ani printr-o campanie susţinută. Mare parte din lucrurile scrise acolo au fost cercetate de Parchet de-a lungul anilor. Şi pentru ele s-au dat NUP-uri şi s-au pus din nou în acest mix şi au fost reluate. Eu am citit comunicatul DNA-ului, în primul rând nu mi-am văzut numele acolo. (…) Nu are cum să aibă legătură cu mine nicio anchetă legată de Brazilia, pentru că n-am afaceri în Brazilia, n-am nicăieri afaceri, n-am făcut nicio infracţiune, nici acolo nici aici. (…) Din câte îmi aduc aminte, Brazilia nu este un stat terorist. Am fost să vizitez o altă ţară, ce e rău în asta?’, a afirmat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a susţinut că ‘totul pleacă de la George Soros’. ‘În ultimele luni, am avut poziţii destul de dure şi le am în continuare vizavi de acest personaj malefic, care este George Soros. Şi îi transmit şi acum: N-o să cedez! Totul pleacă de la Soros, de la răul pe care vrea să-l facă în această ţară şi nu numai în această ţară. Este foarte simplu. Noi am câştigat alegerile pentru a guverna pentru români şi pentru toate firmele care lucrează cinstit în România şi vrem ca fiecare român să se simtă liber în ţara lui, să poată să performeze în ţara lui, să poată să-şi facă o afacere în ţara lui, să aibă un venit bun în ţara lui’, a susţinut Dragnea.

 

Potrivit acestuia, ‘este o campanie de ceva timp începută din februarie – martie 2016’ atât împotriva sa, cât şi a PSD şi a dezminţit orice înţelegere cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

‘Este bine concertată, este bine finanţată, este foarte bine organizată, pentru că îi deranjează câteva lucruri: nu pot opri creşterea popularităţii PSD, care este un fapt şi se întâmplă, şi creşterea popularităţii actului de guvernare, care începe să-şi revină după instalarea noului guvern. (…) Nu au alt obiectiv, nu au alt plan, nu au altă strategie decât să mă înlăture pe mine sau să facă în aşa fel încât PSD-ul să nu fie unit. Un PSD unit face ca dreapta, chiar dacă se ridică pe vârfuri, să nu se mai vadă’, a argumentat Dragnea.

Liderul social-democrat a anunţat că ‘PSD va avea o altă atitudine’ şi nu ‘va mai întoarce celălalt obraz’.

‘O altă atitudine va genera şi alte acţiuni. (…) Am vorbit cu foarte mulţi colegi din partid zilele astea, şi cu unii oameni din presă. Este o certitudine că este o chestiune foarte organizată. Nu am de unde să ştiu cine apasă butonul central, care sunt toţi ceilalţi, dar se vede cu ochiul liber. (…) Eu, de când am fost ales preşedintele PSD, am cerut tuturor colegilor să promovăm pacea politică, dialogul şi stabilitatea, să promovăm o stare neconflictuală între instituţiile statului, o stare neconflictuală între noi, ca partid şi instituţii, între noi şi celelalte partide din România, între noi ca partid şi preşedintele Iohannis. Se pare că această atitudine a fost considerată drept o slăbiciune şi asta i-a făcut să se gândească ‘hai să începem să le să cărăm pumni în cap’. Răspunsul nostru va fi pe măsură. Nu am de gând să mai rămânem în această situaţie, nu am de gând să mai rămânem într-o situaţie în care doar să încasăm nefâcând nimic, doar vrând să guvernăm, pentru că aşa au hotărât românii, şi vom răspunde legal, instituţional conform atribuţiilor pe care le putem avea’, a arătat Dragnea.

Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat vineri că are în lucru un dosar penal, in rem, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei, în legătură cu o parte din dezvăluirile Rise Project, în cadrul anchetei fiind solicitate relaţii de la autorităţi din Brazilia.

‘O parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (faţă de fapte) sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relaţii de la autorităţile naţionale şi de la autorităţile din Brazilia’, se arată într-un comunicat al DNA. AGERPRES