Viorica Dăncilă a spus totul despre „insistențele pe care le făcea Liviu Dragnea pentru ca Executivul să dea ordonanțele pe justiție.

„O să fiu foarte sinceră: aceasta a fost o opinie în cadrul PSD, să dăm OUG pe anumite aspecte referitoare la justiție. Dacă nu le-am dat, nici măcar nu am văzut articole. Nu le-am văzut, pentru că am simțit întotdeauna că ar fi o vulnerabilitate pentru noi, o vulnerabilitate pentru țară, dacă Guvernul ar da aceste ordonanțe”, a comentat Viorica Dăncilă.

„Am văzut că s-au făcut și anumite abuzuri, au fost încălcat drepturile unor oameni. Pentru noi trebuie să conteze oamenii. Nu am judecat în prisma dacă OUG au fost sau nu corecte. Poate unele măsuri trebuiesc luate. Poate trebuie luate în Parlament,  poate trebuie discutate, chiar media și ONG-urile trebuie să vadă care e realitatea, pentru că au apărut foarte multe lucruri în spațiul public. Eu m-am gândit ca premier că pentru mine e importantă țara. M-am gândit că nu pot să pun în pericol România în a fi activat Art. 7. M-am gândit că imaginea de țară este foarte importantă”, a explicat Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă insistențele veneau din partea lui Liviu Dragnea cu privire la OUG pe coduri, Dăncilă a completat: „Nu vreau să mă întorc la insistențele domnului Liviu Dragnea. Au fost mai multe insistențe. A fost o opinie de partid la un moment dat.  Nu numai Liviu Dragnea. Nu vreau să îl găsim vinovat acum pe dl Liviu Dragnea, în condițiile în care nu e aici și nu poate să spună dacă este adevărat sau nu. Nu ar fi corect din partea mea”.

Ea a fost chestionată și dacă i s-a impus o OUG pe amnistie și grațiere. „Nu am primit niciodată acest document. A fost la început o discuție pe aministie și grațiere. Se crease un val, dar nu numai din partera PSD. La DNA Ploiești, la DNA Oradea. Au fost foarte mulți oameni victime ale unor decizii foarte proaste. Se crease acel val. Atunci când s-a văzut ce s-a întâmplat la DNA Ploiești, atunci când am văzut că oameni nevinovați făcuseră închisoare, se crease un val în societate, dar nu a fost o impunere în a da amnistia și grațierea. S-a discutat. Iar eu vă spun un lucru: eu nu a avut vreodată pe masa Guvernului un document referitor la amnistie și grațiere, lucru pe care il poate confirma și dl Tudorel Toader”.

Întrebată de ce, în aceste condiții, a fost remaniat Tudorel Toader, Dăncilă a spus: „Pentru că așa s-a hotărât în partid. S-a hotărât prin vot”. „Am văzut în ultima perioadă s-a tot spus guvernul să îşi dea demisia, guvernul a dat legi contra Justiţiei. Eu vreau să reamintesc tuturor că Guvernul nu a dat legi care să afecteze justiţia, guvernul acesta a dat patru ordonanţe care nu au afectat justiţia, în timp ce pe timpul lui Cioloş s-au dat nouă ordonanţe în care s-au modificat codurile penale. Nu am vrut să dau ordonanţă de urgenţă pe justiţie pentru că nu am considerat că este corect şi nu am dat. Deci acest lucru care se încearcă să se spună, că Guvernul acesta este împotriva justiţiei, cred că cei care fac astfel de afirmaţii să le şi documenteze foarte bine, să le argumenteze pentru că e foarte uşor să arunci cu noroi, dar cred că te descalifici tu ca persoană când ceea ce spui nu este real”, a comentat Viorica Dăncilă.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a confirmat ce a spus premierul Viorica Dăncilă.

„Confirm spusele doamnei premier! Pe masa Guvernului nu a ajuns nici un proiect de OUG referitor la amnistie şi graţiere. MJ nu a elaborat nici un proiect de OUG referitor la amnistie şi graţiere. Am refuzat să îmi însuşesc vreunul dintre proiectele de OUG, referitoare la amnistie şi graţiere, proiecte elaborate în alte „centre de reflecţie”, scrie Toader miercuri, pe Facebook.