În rapoartele care vor fi publicate de Bruxelles în 18 iulie, România este criticată pentru nerespectarea principiului supremaţiei legii ori a separării puterilor în stat. Cât despre bulgari, ei sunt criticaţi pentru deficienţele din reformele judiciare şi din lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Guvernul şi oamenii politici de la toate nivelurile să respecte principiul separării puterilor în stat deoarece ”Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorarea privind recentele presiuni exercitate de membrii Guvernului României şi de politicieni asupra Curţii Constituţionale:

acestea sunt intervenţii innaceptabile împotriva unei instituţii judciare independente”

– autorităţile române să redea de urgenţă competenţele Curţii Constituționale, după recentele limitări impuse instituției prin OUG.

Cu toate că există şi progrese în cazul ambelor ţări, problemele identificate fac necesară menţinerea MCV pentru România şi Bulgaria pe termen nedefinit, potrivit sursei citate.

Raportul periodic al Comisiei Europene menit să evalueze progresul în reforma judiciară din România va "reflecta ultimele evenimente" de la Bucureşti, notează EUobserver, cu referire la criza politică de la Bucureşti.