Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat marţi China, în discursul său din Congres privind Starea Uniunii, că nu va mai putea “să fure locurile de muncă şi bogăţia americanilor”.

„Am mult respect pentru presedintele Xi si lucram la un nou acord comercial cu China, dar trebuie sa includa schimbari structurale reale pentru a pune capat practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic si a proteja locurile de munca americane”, a spus presedintele Statelor Unite, care a declansat un adevarat razboi comercial impotriva Chinei pentru a o aduce la masa negocierilor, relateaza AFP.

Donald Trump si omologul sau Xi Jinping au incheiat un armistitiu de 90 de zile cu prilejul summitului lor de la Buenos Aires, pe 1 decembrie. Ulterior, au inceput negocierile care includ pe agenda reechilibrarea balantei comerciale in favoarea SUA, dar si respectarea proprietatii intelectuale sau transferul fortat de tehnologie.

Cele doua parti, care au discutat deja la Beijing si Washington si urmeaza sa se intalneasca din nou in curand in capitala Chinei, sunt discrete in ce priveste stadiul acestor discutii inainte de termenul limita de la 1 martie.

Donald Trump si Xi Jinping se vor intalni in februarie pentru a negocia personal punctele cele mai delicate si a semna un eventual acord.

In cazul unui esec, Donald Trump a amenintat ca va mari taxele vamale de la 10% in prezent la 25% asupra unor produse importate din China in valoare de 200 de miliarde de dolari.

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a prezentat aseară Starea Națiunii. În discursul său susținut în fața Congresului, Trump a atins mai multe subiecte sensibile: a promis că va lupta pentru eradicarea HIV în SUA în următorii zece ani, a vorbit despre China, despre discuțiile cu talibanii, despre Maduro și situația din Venezuela, dar și despre zidul cu Mexic. 

„Stau aici pregătit să lucrez cu voi pentru a împlini realizări istorice pentru toţi americanii. Victoria nu înseamnă să câştigi pentru partidul nostru, victoria este să câştigi pentru ţara noastră”, a subliniat președintele SUA. „Trebuie să respingem politica de răzbunare şi represalii şi să îmbrăţişăm potenţialul fără limite al cooperării, compromisului şi binelui comun”, a declarat Donald Trump, a notat agerpres.ro. 

 

Donald Trump a anunțat că vrea să retragă trupele din Afganistan, după mai bine de 17 ani de conflict. „Administraţia mea poartă discuţii constructive în Afganistan cu un anumit număr de grupări afgane, printre care talibanii. Pe măsură ce negocierile progresează, vom fi în măsură să reducem prezenţa trupelor noastre şi să ne concentrăm asupra luptei împotriva terorismului. Nu ştim dacă vom ajunge la un acord, dar ştim că, după aproape două decenii de război, a venit vremea să încercăm cel puţin să facem pace”, a spus liderul administraţiei de la Washington. 

Donald Trump a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru preşedintele interimar al Venezuelei, Juan Guaido, şi a acuzat regimul Maduro că politicile sale socialiste au ruinat ţara. 

Donald Trump a vorbit din nou și despre zidul cu Mexic. „Îl voi construi”, a subliniat Donald Trump în discursul său privind Starea Uniunii, referindu-se la zidul pe care doreşte să îl construiască la frontiera de sud a ţării pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale. „Pur şi simplu, zidurile funcţionează şi zidurile salvează vieţi”, a insistat el. „Tocmai am auzit că oraşele mexicane, ca să scape de imigranţii ilegali din zonele lor, închiriază camioane şi autobuze ca să-i ducă până aproape de ţara noastră, în zone unde graniţa este puţin protejată. Avem datoria morală de a crea un sistem de imigrări care să protejeze vieţile şi locurile de muncă ale cetăţenilor noştri.