Discursul președintelui american Donald Trump în cadrul forumului economic de la Davos i-a nemulțumit din nou pe ecologiști și pe activiștii pentru mediu.

Astfel, Donald Trump, un climatosceptic declarat, a afirmat în cadrul discursului său că “trebuie să îi respingem pe eternii profeţi ai sfârşitului lumii şi predicţiile lor despre Apocalipsă”, cu referire directă la activiștii pentru mediu.

”Viziune simplistă asupra lumii”

În replică, Robert Habeck, liderul Verzilor, partidul ecologic din Germania, a criticat în termeni extrem de duri discursul lui Donald Trump cu privire la pericolul schimbărilor climatice.

Potrivit presei internaționale, Habeck l-a atacat în termeni duri pe Trump catalogând discursul președintelui american un ”dezastru” și precizând că președintele american are o viziune simplistă asupra lumii, notează dcnews.ro.

Politicianul german a mai adăugat că a fost uimit să asculte un asemenea discurs iar Trump a fost singurul prezent la Davos care ”nu a înțeles” riscul pe care îl reprezintă schimbările climatice. Mai mult, liderul Verzilor a subliniat că Trump ”reprezintă toate problemele pe care le avem” și l-a catalogat pe președintele american ”adversar”.

Reacția ambasadei SUA

Declarațiile sale nu au rămas însă fără ecou și au stârnit un scandal diplomatic. Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, a declarat pentru ziarului “Bild” că Habeck ar fi ”trebuit să asculte mai bine discursul” președintelui Trump.

„Atunci ar fi înțeles cum poți să crești masiv o economie și, în același timp, să reduci emisiile de CO2. Două lucruri pe care nu le știe”, a completat ambasadorul Grenell atacul liderul Verzilor asupra lui Donald Trump.

Marţi, la Davos, în timp ce Greta Thunberg i-a criticat pe liderii de afaceri şi politici că “nu fac nimic” pentru reducerea emisiilor şi a vorbit despre “evitarea Apocalipsei climatice”, Trump i-a criticat în discursul său pe “profeţii sfârşitului lumii”.

Întrebat miercuri dacă în opinia sa schimbarea climatică e o “farsă”, Trump a insistat că “nu, doar în unele aspecte”, pe care însă nu le-a precizat, şi a calificat drept “nerealiste” exigenţele militanţilor pentru mediu.