Reafirmându-şi convingerea că ONU are “un potenţial enorm”, Donald Trump a insistat asupra necesităţii refomelor şi a estimat că fostul premier portughez este bine plasat pentru a le duce la îndeplinire. 

“Trebuie noroc şi talent. Iar el are talent”, a declarat liderul administraţiei de la Washington, întorcându-se spre secretarul general al ONU, aflat alături de el în Biroul Oval. 

“Aţi avut o acţiune foarte, foarte spectaculoasă la Naţiunile Unite”, a mai spus el, adăugând că era “prieten” cu Antonio Guterres dinainte de a prelua mandatul de preşedinte. 

“Am sentimentul că lucrurile vor decurge la Naţiunile Unite aşa cum nu aţi văzut niciodată”, a continuat cel care, în urmă cu un an, eră de părere, într-un mesaj pe Twitter, că această organizaţie este “doar un club unde oamenii se adună, discută şi petrec timpul în mod plăcut”. 

Antonio Guterres, care a discutat cu Donald Trump în septembrie cu prilejul Adunării Generale a ONU, a insistat asupra necesităţii ca Washingtonul să rămână implicat pe scena internaţională, în momentul în care numeroase ţări sunt îngrijorate de virajul izolaţionist american. 

“Sunt convins că trăim într-o lume haotică şi că avem nevoie de o Organizaţie a Naţiunilor Unite puternică, reformată şi modernizată”, a subliniat el. 

“Avem nevoie de SUA puternice, implicate şi fidele valorilor lor tradiţionale: libertatea, democraţia, drepturile omului”, a adăugat secretarul general. 

Administraţia Trump a anunţat recent retragerea Statelor Unite din UNESCO, acuzând această agenţie a ONU însărcinată cu educaţia, ştiinţa şi cultura că este antiisraeliană. (Sursa: Agerpres)