Donald Trump a subliniat „importanţa ca toate ţările să-şi respecte angajamentele luate la summitul de la Riad de a menţine unitatea pentru a învinge terorismul, reduce finanţarea grupărilor teroriste şi pentru a combate ideologiile extremiste”, a anunţat vineri Casa Albă într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul, urmate de alte ţări, au rupt la începutul lunii iunie relaţiile diplomatice cu Qatarul pe care l-au acuzat de sprijinirea unor grupuri extremiste şi de apropierea de Iranul şiit, marele rival al regatului saudit sunnit. 

La o conferinţă de presă susţinută joi la Casa Albă împreună cu emirul Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, Trump a propus să fie mediator pentru rezolvarea acestei criză care se adânceşte, rămânând în acelaşi timp evaziv cu privire la poziţia Statelor Unite. 

Donald Trump a susţinut iniţial Arabia Saudită – unde a efectuat în mai prima sa călătorie în străinătate în calitate de preşedinte al SUA – şi a cerut Qatarului să oprească „imediat finanţarea terorismului”. În acelaşi timp însă, Departamentul de Stat şi-a înmulţit apelurile la calm, în dorinţa de a nu deranja Qatarul, care găzduieşte baza militară americană strategică de la Al-Udeid, piesa centrală a dispozitivului Statelor Unite în Orientul Mijlociu.