Donald Trump ar putea fi pus sub acuzare. Congresul a început dezbaterile

Votul asupra actului de acuzare este aşteptat să aibă loc în jurul orei 15:00 (20:00 GMT) în Camera Reprezentanţilor. Rezultatul votului este unul aşteptat, întrucât democraţii deţin majoritatea în Cameră.

Acesta vot va marca deschiderea formală a procedurii de impeachment împotriva celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, primul din istorie care va fi pus sub acuzare de două ori în Congres.

Preşedintele Donald Trump, care mai are doar opt zile din mandatul la Casa Albă, a estimat marţi că nu există nicio şansă să fie demis şi a făcut apel la calm în prima sa deplasare în ţară după asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi, notează AFP.

15 persoane sunt deja pe lista Departamentului de Justiţie

Imaginile cu susţinătorii lui Donald Trump luând cu asalt Capitoliul din Washington D.C. au şocat o lume întreagă, iar asta ar putea duce la probleme serioase pentru preşedintele în exerciţiu chiar în ultimele zile de mandat.

Ken Kohl, de la biroul procurorului federal din Washington, a transmis, în cadrul unei conferinţe de presă: „Suntem în măsură să anunţăm 15 inculpări de către justiţia federală”.

Departamentul de Justiţie afirmă că printre persoanele urmărite penal se află un bărbat suspectat că ar fi plasat o bombă artizanală lângă sediul Congresului american, dar şi Richard Barnett, cel care a fost surprins intrând în biroul lui Nancy Pelosi, scrie Agerpres.

Recompensă de 50.000 de dolari oferită de Biroul Federal de Investigaţii

Între timp, FBI oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii despre persoanele responsabile de aducerea celor două bombe artizanale descoperite la Washington D.C.

Una dintre bombele artizanale a fost descoperită la Comitetul Naţional Republican, cealaltă – la sediul Comitetului Naţional Democratic, a indicat FBI.

Biroul Federal de Investigaţii a creat anterior un site web pentru a colecta informaţii, fotografii sau videoclipuri cu susţinătorii lui Donald Trump, care au luat cu asaltul miercuri clădirea Congresului de pe Capitoliu.

Anchetatorii se pot baza pe o mulţime de dovezi de primă mână, având în vedere că numeroşi participanţi la violenţe au postat ei înşişi imagini şi fotografii din timpul asaltului pe reţelele de social media. În multe cazuri, chipurile lor pot fi recunoscute, întrucât – în pofida pandemiei de COVID-19 – ei nu au purtat mască.