Doliu în lumea muzicii! Marele pianist francez Claude Kahn s-a stins la 88 de ani

Este doliu în lumea muzicii! S-a stins din viaţă unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii.

Este vorba despre francezul Claude Kahn, un pianist de renume internaţional. Artistul avea 88 de ani. El a murit în noaptea de joi spre vineri, la Vallauris, departamentul Alpes-Maritimes.

Surse din anturajul marelui pianist au confirmat informaţia pentru agenţia AFP.

Născut la Marsilia, pianistul a urmat cursuri cu compozitoarea franceză Nadia Boulanger. A susţinut peste 2.000 de concerte în lumea întreagă.

Printre distincţiile primite, se numără premiul pentru cea mai bună interpretare în cadrul concursului „Franz Liszt”, din Budapesta.

A lansat 26 de materiale discografice în care interpretează Liszt, Chopin, Fauré, Debussy, Ravel, Mozart, Beethoven, Schumann şi Rahmaninov.

În anul 1970, s-au pus bazele concursului internaţional de pian „Claude Kahn”. Concursul ce poartă numele artistului francez continuă să fie organizat și în zilele noastre. Finala și concertul câștigătorilor au loc întotdeauna la Paris, la Salle Gaveau.

Câştiga primul său concurs internaţional la 15 ani

Claude Kahn a început să cânte la pian la vârsta de patru ani. În 1956, la vârsta de 15 ani, a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare a piesei La Campanella la Concursul Internațional de Pian Franz Liszt de la Budapesta. În continuare, a obținut o medalie la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală de la Geneva și Marele Premiu la Concursul Casella din Napoli.

A cântat cu:

  • Orchestra Naţională a Franţei.
  • Orchestra Gărzii Republicane, condusă de Roger Boutry.
  • Orchestra din Nice, condusă de Philippe Bender.
  • Orchestra din Monte-Carlo.
  • Orchestra Norddeutscher Rundfunk din Hamburg.
  • Orchestra Filarmonicii din Köln, condusă de Wolfgang Rössler.
  • Orchestra din Israel.
  • Orchestra Simfonică din Londra, condusă de Georges Tzipine.
  • Orchestra din Philadelphia, condusă de Eugène Ormandy.

În 1979, la cererea primarului, a creat Conservatorul de muzică și artă dramatică din Antibes, pe care l-a condus până în 1991, menținându-și în același timp cariera de pianist internațional.

Conservatorul a fost un mare succes, cu peste 700 de elevi și 35 de profesori. În 1991, Claude Kahn a predat cheile creației sale dirijorului Pol Mule.

Claude Kahn a acceptat apoi oferta senatoarei Suzanne Sauvaigo de a conduce Conservatorul din Cagnes-sur-Mer.

Claude Kahn a fost distins cu Ordinul național al meritelor. Distincția i-a fost înmânată de președintele Senatului, Alain Poher, în noiembrie 1987.