Doliu în lumea presei. Doi jurnaliști au fost uciși în timp ce lua un interviu

Doliu în lumea presei. O jurnalistă, un cameraman și un civil au fost ucişi marţi, 21 noiembrie 2023.

Cei trei și-au pierdut viața din cauza bombardamentelor armatei israeliene asupra unei zone de frontieră din Liban (Tayr Harfa). Cei doi jurnalişti lucrau pentru canalul libanez de televiziune Al-Mayadeen.

Potrivit Al-Mayadeen, Farah Omar (jurnalista) şi Rabih Maamari (cameramanul) au fost ucişi „de o lovitură israeliană”.

„Echipa Al Mayadeen a fost vizată în mod deliberat, nu a fost o întâmplare. Civilul ucis, împreună cu jurnaliştii, era, de asemenea, un colaborator al canalului TV.

Incidentul a avut loc după decizia guvernului israelian de a bloca site-urile web ale Al-Mayadeen”, a declarat directorul general al canalului TV, Ghassan Ben Jeddo, într-un comunicat de presă.

Farah Omar
Farah Omar (SURSA FOTO: Reddit)
Rabih Maamari
Farah Omar (SURSA FOTO: Reddit)

Ce se va întâmpla cu Israel și Gaza?

Recent, președintele SUA, Joe Biden, a făcut un anunț de ultim moment cu privire la situația din Israel. Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, a zis că Autoritatea Națională Palestiniană ar trebui să preia conducerea în Cisiordania și Fâșia Gaza.

În cadrul declarației sale, președintele american a subliniat necesitatea evitării oricărei strămutări forțate a palestinienilor din Gaza. În plus, într-un efort de a contura viziunea SUA pentru Gaza după încheierea conflictului, Joe Biden a menționat că SUA sunt pregătite să impună interdicții de vize împotriva celor care comit atacuri împotriva civililor în Cisiordania.

Cu câteva zile în urmă, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a oferit clarificări cu privire la situația de pe frontul de luptă din Fâșia Gaza. El a asigurat că țara sa nu are intenția de a cuceri sau guverna Fâșia Gaza după încheierea războiului. Cu toate acestea, a subliniat necesitatea unei „forțe credibile” în regiune pentru a preveni amenințările militare viitoare. În viziunea sa, după încheierea conflictului, ar trebui să asistăm la o transformare a Fâșiei Gaza într-o zonă demilitarizată, deradicalizată și reconstruită.

Comentariile sale, care sugerează o posibilă implicare a Israelului în securitatea Fâșiei Gaza în viitor, au fost respinse de Statele Unite, principalul aliat al Israelului. Casa Albă a declarat că se va opune unei eventuale ocupații israeliene a Fâșiei Gaza după încheierea războiului.