Doliu în lumea științei! Chimistul american Spencer Silver, unul dintre cei doi inventatori ai notiţelor adezive Post-it, a murit sâmbăta trecută la vârsta de 80 de ani în casa lui din St. Paul (Minnesota, SUA), a informat joi compania 3M pentru care a lucrat, relatează EFE, transmite Agerpres.

Silver a fost creatorul adezivului folosit pentru popularele notiţe, iar colegul său de la 3M, Art Fry, a avut ideea să-l aplice pe o bandă unor foiţe de hârtie pentru a le putea ataşa astfel temporar la documente sau pe alte suprafeţe.

thechemicalengineer.com

Fry sa născut în Minnesota. Ca un copil, el a arătat semne de a fi un inventator făcându-și tobogane proprii din resturi de lemn. Arthur Fry a participat la Universitatea din Minnesota, unde a studiat Ingineria Chimică.

Încă în 1953, Fry a început să lucreze pentru 3M în dezvoltarea de noi produse și a rămas cu 3M toată viața profesională. Fry a creat primul Post-it (marca înregistrată de 3M) în 1974, pentru a fixa semnul de carte la imnul bisericesc pe care îl intona în timpul slujbelor religioase.

Fry a observat că un coleg de la 3M, Spencer Silver, a dezvoltat un adeziv suficient de puternic pentru a se lipi de suprafeţe, fără să lase reziduuri. El a luat puţin adeziv şi l-a aplicat de-a lungul marginii unei bucăţi de hârtie pentru a-şi marca astfel pagina cu imnuri.

A murit inventatorul notițelor Post-it

Spencer Silver, care a fost supus unui transplant de inimă în urmă cu 27 de ani, a suferit un episod de tahicardie ventriculară şi a decedat pe 8 mai.

Născut în 1941 la San Antonio (Texas), Silver şi-a luat licenţa în 1962 în chimie la Universitatea de Stat din Arizona. În 1966, a primit doctoratul în chimie organică la Universitatea din Colorado. În 1967, a devenit chimist senior pentru laboratoarele centrale de cercetare 3M, specializate în tehnologia adezivilor.

Silver a fost totodată şi un pictor desăvârşit şi a primit peste 20 de brevete americane.

Arthur Fry, co-inventatorul Post-it alături de Silver, are în prezent 89 de ani.

Sursă foto: amazon.com