Doi virusologi din China avertizează cu privire la un virus. De unde s-ar putea transmite

Mai precis, ce doi virusologi avertizează cu privire la structura și istoria tulpinii H5N8, cea care provoacă gripa aviară. Avertismentul acestora vine în contextul în care, anul trecut, 7 angajați ai unei ferme de păsări din Rusia s-au infectat cu acest virus.

Cei doi au publicat un articol în revista Science în care explicau că noua tulpină a virusului gripal a fost descoperită pentru prima dată la o rață din China, în anul 2010. Patru ani mai târziu au fost descoperite focare în rândul păsărilor sălbatice și domestice din Japonia și Coreea de Sud.

Din 2014, tulpina a fost depistată în mai multe țări precum India, Rusia, Mongolia, Statele Unite ale Americii și anumite zone din Europa. Până anul trecut au fost identificate focare în 46 de țări.

Virusologii atrag atenția că virusul are toate caracteristicile pentru a se transforma în pandemie, dacă ținem cont de extinderea rapidă a acestuia.

Ce spun cercetătorii despre transmiterea la om

În articolul publicat în revista anterior menționată, cei doi reputați virusologi chinezi spun că, odată ce virusul a fost transmis la o altă speciae, nu are nevoie de mult timp pentru a se adapta și pentru a se răspândi. Ei subliniază rapiditatea cu care virusul s-a răspândit printre speciile de păsări.

Mai mult decât atât, Weifang Shi și George Gao spun că virusul este considerat letal, având în vedere că a provocat decese numeroase în cazul focarelor. Amintim că muncitorii ruși au fost testați după ce puțin peste 100 de mii de gâini au murit.

Cu toate astea, cei doi virusologi spun că nu este prea târziu pentru a se lua măsurile necesare cu scopul de a evita o nouă pandemie. Ei spun că este importantă supravegherea fermelor și a piețelor de animale vii. Aceștia adugă că este necesară implementarea unor măsuri de control a infecțiilor, subliniind că acestea ar putea încetini răspândirea virusului. Dacă răspândirea este încetinită, atunci companiile farmaceutice vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a dezvolta un vaccin, notează medicalxpress.com.

Sursă foto: Dreamstime