Primele trei locuri în topul fermierilor bogaţi din România au fost ocupate de români. Este vorba de Horia Culcescu, Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu, care se apropie fiecare de 200 de milioane de euro.

Însă până pe locul 10 mai sunt străini care au afaceri în agricultura românească. Libanezul Jihad El Khalil, contele austriac Andreas von Bardeau, portughezul Jorge Martins şi azerul Jabbar Kanani.

Fermierii locali conduc în topul celor mai mari exploataţii agricole din România, ocupând primele trei poziţii cu suprafeţe de peste 50.000 ha. Anul 2012 a adus câteva schimbări importante în clasamentul celor mai mari exploataţii agricole.

Pe prima poziţie a trecut Agricost din Iaşi, o firmă mai puţin cunoscută, dar care a „reuşit” să concesioneze anul trecut de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei (IMB) pentru 49 de ani. Terenul este exploatat însă în continuare de Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi care, după ce le-a lucrat mai bine de zece ani, a ajuns cel mai mare datornic al ADS.

Următoarele două poziţii în top sunt disputate de Ioan Niculae, patronul Interagro şi Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova. În primii cinci mai intră şi doi străini: un libanez şi un austriac.