Eugen Brădean era directorul de furnizare al Hidroelectrica, iar Ovidiu Agliceru avea funcţia de director al Direcţiei Control Intern. Reprezentanţii companiei nu au precizat motivele pentru care acesta din urmă a fost revocat din funcţie.

‘Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA, întrunit în şedinţa în dată de 24.10.2013, a aprobat în unanimitate propunerea domnului Av. Dr. Remus Borza, Preşedinte al Consiliului de Supraveghere, de revocare a domnilor Eugen Brădean şi Ovidiu Agliceru din funcţia de membri ai Directoratului Hidroelectrica SA. Totodată, Consiliul de Supraveghere va analiza, în şedinţa din data de 28.10.2013, activitatea celorlalţi 3 membri ai Directoratului şi va hotărî dacă le va prelungi mandatul ce urmează să expire la 30 octombrie 2013’, se precizează în comunicat.

Miercuri seară, un comunicat al Departamentului pentru Energie anunţa că Ioan Mihăilă a fost eliberat din toate funcţiile deţinute.

Tribunalul Bucureşti a emis joi mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mită, şi Eugen Brădean, director comercial al aceleiaşi societăţi şi membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare şi dare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în octombrie, Ioan Mihăilă i-a promis lui Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma ‘Energon Power and Gas’ din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei – aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiţii defavorabile pentru societatea în cauză.

DNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul lui Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

‘Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Eugen Brădean’, susţin procurorii anticorupţie.

SURSA: Agerpres