Deşi scadenţa este aproape, dată fiind complexitatea tehnică a trecerii la televizunea digitală, autorităţile nu au finalizat strategia de tranziţie şi nu au desemnat operatorul noii reţele terestre.

La 1 ianuarie 2012, televiziunea va intra în era digitalului. La acea dată, posturile TV vor fi obligate să oprească transmisia analogică a semnalului. Acest lucru va însemna o mai bună calitate a imaginii şi a sunetului recepţionate de telespectatorii care nu sunt abonaţii unui serviciu de retransimise prin cablu sau satelit (DTH), un număr mai mare de programe recepţionabile gratuit din eter, o utilizare mai eficientă a spectrului radio, frecvenţa ocupată de transmisia analogică a unui post putând fi ocupată de şapte canale transmise digital. În plus, prin intrarea unui nou operator pe piaţă, mediul concurenţial se va întări.

Până aici, toate bune şi frumoase. Numai că, deşi mai sunt doar doi ani şi jumătate până la oprirea semnalului analogic, nici măcar strategia de tranziţie la noua tehnologie nu este  aprobată.

Avantajele digitalului: 14 programe gra­­­tuite, cu imagine de cea mai bună ca­litate

168-33677-11_tv_29.jpgCel târziu la 1 august, ar fi trebuit să cunoaştem numele operatorului sau operatorilor pentru cele două multiplexuri (pachete de câte şapte programe TV grupate şi retransmise în banda UHF alocată acum unor programe analogice) care să poată fi transmise la începutul anului 2012. Dar, cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla. Pentru a se putea uita la televizor şi după 1 ianuarie 2012, cele aproape 1,5 milioane de gospodării care recepţionează programele TV prin eter trebuie să dispună de un decodor, care se poate găsi încorporat într-un televizor modern sau poate fi un echipament de sine stătător (set-top-box). Marea majoritate a televizoarelor care se află acum pe rafturile magazinelor nu îl au încorporat. Şi cum ministerul de resort nu a stabilit încă parametrii tehnici ai transimisiei digitale pe teritoriul României, importanţi pentru setarea corectă a decodoarelor, înseamnă că nici măcar cei care cumpără acum un televizor cu tuner încorporat nu au garanţia că vor avea acces direct la programele TV transmise prin eter.

În prezent, 23% din populaţie nu este abonată la niciun furnizor de servicii TV prin cablu sau satelit. Acoperirea reţelei terestre digitale ar trebui să fie în 2012 de 80% din teritoriu şi 90% din populaţie. Este foarte posibil ca acele locuinţe care nu sunt astăzi conectate la un furnizor de retransmisie să rămână în afara semnalului digital şi, deci nici măcar cu acces la TVR1, post care acoperă în prezent peste 95% din populaţie.

Radu Petric, preşedintele Asociaţiei Comunicaţiilor prin Cablu, susţine că succesul operatorilor de cablu se datorează analogicului, iar publicul român este foarte rezistent la schimbare. „Un pachet de bază gras la un preţ mic este secretul penetrării cablului pe piaţa locală”, spune el, adăugând că  pachetul suplimentar nu depăşeşte o penetrare de 10-15%. Altfel spus, viitorul operator al reţelei terestre va avea de rezolvat serioase provocări economice. Odată făcută investiţia în dezvoltarea reţelei, operatorul va transmite în mod gratuit pachetul obligatoriu de 14 programe, oferind acces contra cost la alte posturi TV, după acelaşi model folosit astăzi de cablişti.

Esenţial

20-30 mil. de euro este suma pe care ar putea să o investească statul până în 2012 pentru a acoperi costul set-top-boxurilor pentru populaţia cu posibilităţi reduse.

Start ratat, finiş îndoielnic

168-33676-11_remote_29.jpgConform strategiei de tranziţie stabilite de Ministerul Comunicaţiilor, încă neaprobată de Guvern, la 1 august 2009 ar trebui lansată campania de informare a populaţiei. La 31 decembrie 2010, cele două multiplexuri trebuie să aibă deja o acoperire de 65% din populaţie şi 55% din teritoriu, astfel încât în 2012 semnalul analogic să fie oprit.

Occidentul are deja vedere la imagini digitale

În vestul Europei, tranziţia la televiziunea digitală s-a finalizat în mai multe ţări. Luxemburg, Finlanda, Suedia, Germania şi Belgia au oprit deja semnalul analogic, iar Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta şi Slovenia vor înceta transmisia analogică anul viitor.

Până la 1,5 milioane de set-top-boxuri gratuite

După modelul altor ţări europene, statul va acorda populaţiei sărace vouchere care  vor acoperi integral preţul decodoarelor pentru recepţia pe televizoare mai vechi. Un set-top-box costă acum 50 de euro, dar odată cu creşterea vânzărilor, preţul ar putea să scadă la 20 de euro, cât este în Occident.