Dodon a mai spus la Moscova că Chişinăul 'examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom', pe care Moldova din dreapta Nistrului o estimează la circa 500 de milioane de dolari, sumă inclusă în cele 6,5 miliarde. 

'Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului de circa şase miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari – este datoria totală a Moldovei', a indicat Igor Dodon, invocând faptul că concernul Gazprom nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Moldovei. 

'Referitor la datoria de pe malul drept: noi încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei Moldovagaz, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii', a explicat preşedintele moldovean. 

El consideră că în etapa actuală Republica Moldova nu va putea soluţiona problema datoriei din stânga Nistrului, întrucât ea 'trebuie examinată în contextul reglementării transnistrene'. 

Gazprom deţine 50% plus o acţiune ale companiei mixte Moldovagaz. La constituirea companiei, autorităţile publice locale au instalat conducte de gaze cu destinaţie locală, care însă nu au fost incluse în patrimoniul Moldovagaz. Potrivit estimărilor preliminare, valoarea acestora este de 1,5-1,8 miliarde de lei, pe care partea moldovenească propune Gazprom-ului să le includă în capitalul social al Moldovagaz şi cu această sumă să majoreze cota Republicii Moldova în companie, care în prezent constituie circa 34%, sau să achite datoriile sale curente pentru gaze faţă de Gazprom.

 AGERPRES