Vești bune pentru românii care lucreză în străinătate. ANAF vine în ajutorul acestora și publică ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din străinătate.

Potrivit unei informări de presă, Ministerul Finanțelor continuă demersurile de încurajare a conformării fiscale voluntare și anunță publicarea unui nou material informativ dedicat contribuabililor persoane fizice care au obligația să declare și să plătească impozitele și contribuțiile sociale datorate pentru veniturile realizate în străinătate, în anul 2020.

Materialele de care contribuabilii au nevoie se găsesc pe site-ul anaf.ro, în secțiunea Asistență ContribuabiliServicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative.

Cum arată noul ghid publicat de ANAF

În ceea ce privește prevederile noul ghid, acesta clarifică o serie de aspecte legate de:

  • tipurile de venituri din străinătate care trebuie declarate în România prin Declarația unică;
  • tipurile de venituri realizate din străinătate care nu se declară în România;
  • modul de conversie în lei a veniturilor exprimate în valută;
  • contribuțiile sociale datorat;
  • modul de determinare și acordare a creditului fiscal.

De asemenea, pe lângă aceste aspecte, contribuabilii interesați pot găsi și alte detalii utile despre Declarația unică pe care trebuie să o depună pentru această categorie de venituri, respectiv: ce formulare necesare și de unde se pot procura, cum se poate depune Declarația unică și ce modalități de plată sunt puse la dispoziția contribuabililor, mai precizează sursa citată.

Rolul noului ghid fiscal este de a încuraja și asista contribuabilii să declare corect veniturile realizate din străinătate și să plătească impozitele și contribuțiile datorate, inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice de plată existente.

Pe lângă noul document, Ministerul Finanțelor va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice și juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor. 

Întreg Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din străinătate poate fi consultat AICI.