"O să introducem un amendament, pentru că OUG 107/1999 modificată deja este în acest moment la Camera Deputaţilor, astfel încât nicio agenţie de turism nu va mai putea vinde pachete de servicii turistice mai devreme de un de zile. S-au vândut pachete de către Omnia Turism în martie 2017 până în noiembrie 2018. Nici nu exista nici planul de zbor al companiilor aeriene. Deci, early booking-ul şi vânzarea de servicii mai devreme de 12 luni vor fi interzise. O să impunem printr-un amendament şi va exista şi o sancţiune, inclusiv ridicarea licenţei de turism, dacă vinde cineva aşa ceva", a precizat Mircea Titus Dobre într-o conferinţă de presă referitoare la situaţia Omnia Turism, în urma decesului patronului, George Negru, citează Agerpres.

Potrivit sursei citate, agenţiile de turism vor trebui să declare o dată la trei luni mai multe lucruri legate de activitatea desfăşurată, printre care numărul total al turiştilor contractaţi, valoarea totală pachetelor de servicii turistice vândute către turişti sau a celor reziliate. 

"Avem pe site la consultare publică o declaraţie privind activitatea desfăşurată de agenţiilor de turism în care acestea trebuie să declare o dată la trei luni mai multe lucruri, cum ar fi: numărul total al turiştilor contractaţi, numărul turiştilor plecaţi în afara ţării, valoarea totală şi numărul pachetelor de servicii turistice vândute către străini, către români, dar şi valoarea pachetelor reziliate sau anulate, etc. Toate aceste date vor fi asumate de către administratorii companiilor de turism", a adăugat ministrul Turismului. 

Întrebat dacă în prezent Ministerul Turismului desfăşoară controale şi la alte agenţii de turism în afara celui de la Omnia Turism, Dobre a precizat că nu sunt astfel de controale în desfăşurare, însă a menţionat că au fost retrase 88 de licenţe numai în acest an. 
Potrivit datelor furnizate de oficialul MT, la ora actuală funcţionează cu licenţă circa 2.061 de agenţii de turism la nivelul întregii ţări, iar pe partea fiscală doar ANAF le poate verifica. 

Nu în ultimul rând, şeful de la turism a afirmat că îşi doreşte ca fiecare pachet turistic vândut în România să fie garantat la vânzare, iar în acest sens ministerul a venit cu nişte soluţii, mai ales că este vorba de o piaţă de pachete de servicii turistice vândute în România de peste 800 de milioane de euro. 

Ministrul a explicat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii ARB şi FGCIMM, aceştia au confirmat că băncile pot oferi companiilor o scrisoare de garanţie, iar statul poate da o garanţie de până la 80%, astfel încât companiile să poată obţine o bonitate financiară mult mai bună în faţa asiguratorilor. 

Ministrul de resort a precizat în conferinţa de presă că paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluţie, în condiţiile în care agenţia a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienţi, iar pentru perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2017 au mai fost încasaţi 433.000 de euro de la 202 turişti.