Cu un dezechilibru între creditele acordate în valută şi sumele atrase preponderent în lei, băncile au crescut dobånzile la depozitele în euro pånă la 7% pentru a-şi asigura finanţări pe termen scurt.

Banca Centrală Europeană (BCE) a scăzut recent dobånda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare reducere din ultimii doi ani, pånă la nivelul de 2,5%. Pentru romåni, vestea ar fi trebuit să fie bună, determinånd scăderea dobånzilor la creditele în euro. Efectul a întårziat însă să se producă: dobånzile nu s-au diminuat nici la credite (cu excepţia celor cu dobånda legată de indicele de referinţă Euribor), nici la depozitele în valută. Dimpotrivă, la depozitele în euro, dobånzile sunt în creştere accelerată, chiar dacă doar pe termen scurt.

Rămase fără lichiditatea excesivă în valută asigurată de băncile-mamă, băncile din Romånia au apelat la promoţii pe perioada sărbătorilor de iarnă pentru a substitui resursele pierdute de finanţare. Mai toate băncile mari au pornit astfel campanii agresive de atragere a depozitelor în valută ale populaţiei. Pånă la sfårşitul lunii ianuarie sau chiar februarie, instituţiile de credit oferă dobånzi de 6%-7% pentru depozitele populaţiei nou constituite.

Toate promoţiile sunt însă pe termen scurt şi foarte scurt. Doar Banca Romånească face excepţie, promoţia acesteia incluzånd un depozit atipic, de patru luni. În rest, resursele atrase de băncile comerciale la dobånzi foarte mari sunt pe termene de o lună, maximum două luni. Banca Transilvania, profitånd de aniversarea a 15 ani de activitate pe piaţa din Romånia, a ridicat dobånda la depozitul de 77 de zile la 7%. O mişcare similară a făcut şi BCR, care a lansat un depozit promoţional în euro şi dolari de două luni, tot cu dobåndă de 7%. Pentru alte termene de economisire, cea mai mare bancă din sistem a majorat bonificaţiile la depozitele în euro pånă la niveluri de 5,5% sau 6%.

Nevoia de finanţare pe termen scurt a determinat şi Volksbank să acorde dobånzi mai mari pentru depozitele constituite pe o lună (6,5% pe an) sau două luni (6,3% pe an). În general, dobånzile la depozitele în euro au crescut din momentul transmiterii crizei pe piaţa financiară romånească, situåndu-se la niveluri de peste 4%. Există şi bănci care oferă 6% pe an la produsele clasice de economisire, indiferent de perioada de constituire a acestora şi fără să aibă în derulare vreo promoţie.

Bancherii spun că împrumutul pe piaţa internă, chiar şi la dobånzi de 7%, a ajuns să fie mai ieftin decåt cel de pe piaţa externă, chiar dacă rata de referinţă Euribor a scăzut considerabil în ultima perioadă. Finanţarea băncilor romåneşti de pe piaţa externă este mai scumpă în principal din cauza creşterii cotaţiilor credit default swap (CDS) – asigurări pentru riscul de neplată. După retrogradările de rating ale ţării, acestea au ajuns să depăşească dobånda de referinţă a BCE, cu 6% în cazul Romåniei. În speranţa unei stabilizări a situaţiei şi încercånd să atragă noi clienţi spre zona de economisire, promoţiile bancare actuale au fost anunţate pentru o perioadă scurtă, urmånd să fie reînnoite doar dacă problema finanţărilor nu se rezolvă anul viitor.

Cu toate acestea, bilanţul agregat al băncilor la mijlocul lui 2008 arată o contracţie de 1.000 de miliarde de lei. Statisticile BNR arată că depozitele populaţiei în lei au fost, în octombrie, de 49,9 miliarde lei, în scădere cu 0,7% faţă de luna septembrie, în timp ce pentru depozitele în valută, scăderea a fost, în aceeaşi perioadă, de 7%. Totuşi, comparativ cu luna octombrie a anului trecut, depozitele populaţiei în euro au crescut cu 34%, iar cele în lei au avansat cu 30%.

138-23365-25frontinvest50.jpg