Electrocasnicele BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH sunt etichetate energetic corect. Acesta este rezultatul unui test realizat la nivel european de Consiliul European al Producătorilor de Echipamente Casnice (CECED) şi de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, numeroase aparate ale concurenţei au fost etichetate cu date false.

„O etichetare corectă a aparatelor, în mod special cu privire la eficienţa energetică, este un indicator important în decizia de achiziţionare. Clienţii au dreptul la etichetări energetice corecte. În plus, datele incorecte duc la o denaturare a concurenţei” a afirmat Kurt-Ludwig Gutberlet, preşedintele consiliului de administraţie al BSH.

Consiliul European al Producătorilor de Echipamente Casnice CECED a propus şi aplicat în anul 2009 proiectul ATLETE (Appliance Testing for Energy Label Evaluation – Testarea electrocasnicelor în vederea evaluării etichetei energetice) împreună cu Comisia Europeană. Scopul acestui proiect este îmbunătăţirea monitorizării pieţei în statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi creşterea importanţei eficienţei energetice ca reper de achiziţie. Responsabilii de proiect şi reprezentanţii CECED au prezentat rezultatele la data de 12 aprilie, în cadrul EU Sustainable Energy Week din Bruxelles.

80 de aparate frigorifice şi congelatoare testate

Subiecţii proiectului ATLETE au fost atât frigiderele şi congelatoarele, cât şi combinele frigorifice. Cele 80 de aparate selectate în acest scop au fost achiziţionate în diferite ţări ale Uniunii Europene (UE) pentru a asigura rezultate cât mai obiective. Acestea reprezintă 48 de mărci, respectiv 40 de producători. La startul proiectului, 27 de producători, printre care BSH şi toate celelalte societăţi membre CECED, au semnat voluntar o convenţie: dacă, la măsurarea produselor acestora, se observă deficienţe în ceea ce priveşte informaţiile de pe etichetele energetice, atunci aceştia vor lua de urgenţă toate măsurile de corecţie indicate.

Date de consum corecte la circa 80 la sută din aparate

Măsurarea aparatelor a fost realizată în patru laboratoare de verificare atent selectate. Au fost măsurate volumul frigorific şi de congelare, timpul de creştere al temperaturii (autonomie), temperatura de răcire, capacitatea de congelare şi, în mod special, consumul energetic  şi clasa de eficienţă energetică a aparatelor. În ceea ce priveşte acest criteriu central, măsurătorile au indicat că aproximativ 84 la sută din aparate au fost etichetate energetic corect.

Circa 13 la sută dintre aparate au fost clasificate într-o clasă energetică superioară şi circa 3 la sută chiar cu două sau mai multe clase de consum superioare. La toate cele cinci criterii, măsurătorile au indicat o cotă de eroare de 53 la sută. Numeroase abateri înregistrate au fost legate de date incorecte referitoare la volumul frigorific şi de congelare, de temperatura de răcire sau de puterea de congelare. Pentru 13 aparate nu s-au încheiat încă măsurătorile.