Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată un notar, împreună cu alte trei persoane. Se pare că acestea ar fi ajutat la retrocedarea ilegală a mai multor suprafeţe de teren dintr-o localitate din Arad. Inculpații sunt acuzați că ar fi conceput şi emis ilegal un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal prin care au fost retrocedare ilegal mai multe suprafeţe de teren din localitatea Nadăş, judeţul Arad.

Ce spun procurorii DNA

Conform unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Vlai, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi a altor trei persoane, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

De asemenea, în dosar a fost trimisă în judecată şi societatea Ocolul Silvic Privat Nadăş SRL, la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de tăinuire cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

Procurorii DNA notează în rechizitoriu că Adrian Vlai, în calitatea menţionată, la instigarea celor trei inculpaţi, persoane fizice, ar fi conceput şi emis, cu încălcarea normelor de drept civil şi a normelor juridice privind desfăşurarea activităţii notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal a unei persoane.

“În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpaţi, în calitate de moştenitori: reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8.743 ha teren cu vegetaţie forestieră, păşuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localităţii Nadăş, judeţul Arad, şi restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente şi terenul aferent, situate în municipiul Arad”, arată anchetatorii.

Prejudiciu de peste 27 de mii de euro

DNA informează că prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională a inculpaţilor este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv păşuni, păduri din localitatea Nadăş) şi 4.882.967 lei (sume obţinute din valorificarea masei lemnoase, sume obţinute fără drept cu titlu de subvenţii pentru păşune şi o sumă reprezentând valoarea clădirii şi a terenului din municipiul Arad).

Ministerul Finanţelor Publice şi primăria Tauţ (jud Arad) s-au constituit părţi civile în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.