Procurorii DNA au găsit o construcție de lemn. Este chiar vorba de o posibilă epavă antică. Această descoperire s-a făcut în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia. Informația a fost oferită de Info Sud-Est.

Construcția, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg. S-a întâmplat în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.

Fragmentele lemnoase descoperite sunt dispersate pe o suprafață de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg.

DNA, solicitare cheie

Direcția Județeană de Cultură a primit o solicitare din partea DNA Constanța. În cerere, procurorii cer instituției să conserve in situ zona în care au fost descoperite bucățile lemnoase. O bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcția mare, a fost prelevată și urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon14, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a confirmat pentru sursa citată că instituția a primit o solicitare de la DNA Constanța pentru conservarea unui perimetru.

”Solicitarea include niște coordonate, dar până la acest moment nu le-am identificat. Vom lua toate măsurile care se impun după ce vom avea mai multe informații”, a spus ea.

De când datează epava

Arheologul Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie, a declarat că posibila epavă de lemn poate fi datată oricând, din antichitate până în secolul al XX-lea. Datarea poate fi făcută cu Carbon 14: ”În România, datări C14 se fac din anul 2015 la IFIN-HH (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei) – RoAMS Laboratory. Applied Nuclear Physics Department”.

Aurel Mototolea, directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a declarat că vestigiile arheologice susceptibile de a fi descoperite în Marea Neagră sunt, ”în primul rând, epave de nave din perioadele antică, medievală și modernă”.

Directorul MINAC a mai spus că, în conformitate cu arheologii muzeului care s-au ocupat de contractul cu SC Boskalis SRL (firma olandeză care a obținut descărcarea arheologică pentru excavarea nisipului din zona Plajei Modern), ”nu este cunoscută nicio epavă sau alt obiectiv de interes arheologic în perimetrul analizat”.

DNA Constanța a transmis că informațiile solicitate referitoare la dosarul deschis in rem sunt exceptate din categoria informațiilor de interes public.