Asta pentru că sunt cei mai mari donatori în acțiuni de caritate și joacă un rol major în actele filantropice din SUA.

Adevărul despre despărţirea dintre Bill şi Melinda Gates

Unii consideră că divorțul familiei Gates ar putea duce la schimbări strategice majore în anii următori, cu sectoare întregi nonprofit și sute de miliarde de dolari atârnând în balanță. Pentru alții, despărțirea lor nu e diferită de cea a oricărui alt cuplu. Iar angajamentul lor declarat de a lucra împreună nu va schimba mult lucrurile.

„Au existat o oarecare teamă și anxietate printre actualii beneficiari ai fundației, arătând că acțiunile Gates pot provoca o undă de șoc în sectorul filantropic”, a declarat Megan Tompkins-Stange, cunoscător al Fundației Gates.

Anxietatea din jurul acestui divorț nu este surprinzătoare. Același lucru s-a întâmplat când Jeff Bezos și MacKenzie Scott și-au anunțat separarea, în 2019. Lumea filantropică a ajuns să se transforme prin soluționarea divorțului printr-un „aranjament” în valoare de 36 miliarde de dolari.

Cont de 50 de miliarde de dolari creat de Bill Gates

Bill și Melinda Gates au creat un cont caritabil care gestionează aproximativ 50 de miliarde de dolari în numele Fundației. Banii sunt donați irevocabil și nu pot fi redirecționați. Dar există o altă avere, estimată la aproximativ 150 de miliarde de dolari, în afara zidurilor Fundației. O sumă care, probabil, va fi împărțită între cei doi.

Este posibil ca averea să ajungă să finanțeze lucrări cu alte scopuri decât cele avute anterior. Când cei doi au lansat Giving Pledge, în urmă cu un deceniu, declarau că „încredințăm majoritatea activelor noastre către Fundația Bill & Melinda Gates”. Greu de spus dacă acest lucru se va mai aplica după divorț.

Acești bani, teoretic, ar fi putut merge la Fundația Gates în următoarele decenii. Acum ar putea ajunge la Pivotal Ventures, compania personală de investiții a Melindei Gates, axată pe egalitatea de gen. Sau la Gates Ventures, magazinul de investiții al lui Bill Gates.

În plus, acordul de divorț ar putea fi unul dintre cele mai costisitoare din istorie. Când CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, și soția sa, MacKenzie, s-au despărțit în 2019, înțelegerea lor a fost ca ea să primească 38 de miliarde de dolari, sumă care a transformat-o în a treia cea mai bogată femeie din lume.