Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea OUG 114 pentru a elibera ”rapid economia de frânele puse de guvernarea PSD”, a precizat luni seară vicepremierul Raluca Turcan.

Ea a explicat că guvernul liberal vrea să oprească majorările de  prețuri și să revitalizeze investițiile.

Distorsiuni în economie

În plus, modificările aduse prin angajarea răspunderii pe OUG 114 elimină distorsiunile produse pe piaţa comunicaţiilor, prevederile toxice din domeniul energetic şi taxa pe activele financiare ale băncilor, a scris Turcan pe internet.

”Vrem să eliberăm rapid economia de frânele puse de guvernarea PSD prin OUG 114.
Vrem să oprim creșterea prețurilor și să revitalizăm investițiile.

Condiții de bun-simț

Modificările pe care le-am adus prin angajarea răspunderii pe OUG 114 elimină:
– distorsiunile produse pe piaţa comunicaţiilor;
– prevederile toxice din domeniul energetic;
– taxa pe activele financiare ale băncilor”, se arată în postarea de pe Facebook a vicepremierului.

”Stabilim condiţii de bun-simț şi uşor de îndeplinit pentru administratorii de pensii private și eliminăm posibilitatea renunțării la fondurile de pensii administrate privat, prevăzută în OUG 114.

Derapaje bugetare

Ca să evităm derapaje bugetare majore am decis:

• Înghețarea indemnizaţiilor demnitarilor la nivelul lunii decembrie 2019, pentru că nu este corect față de ceilalți angajați.
• Interzicerea detaşărilor din sistemul privat către instituţii publice, pentru că această modalitate a generat salarii de zeci de mii de lei în instituţii şi a desfiinţat ocuparea posturilor publice prin concurs.
• Eliminarea posibilității de a cumula pensia cu salariul în sistemul public, cu excepții în domenii vitale, unde se înregistrează un deficit mare de personal sau unde interdicția ar afecta însăși funcționarea instituției. Astfel, profesorii din preuniversitar, medicii și actorii vor putea munci în continuare fără a fi nevoiți să opteze între pensie și salariu”, a completat Raluca Turcan.

Provocare către Opoziție

”Dacă Parlamentul ar fi eliminat măsurile care au provocat scumpirile în lanț, astăzi Guvernul PNL nu s-ar fi aflat în situația să își angajeze răspunderea pentru modificarea OUG 114.

În plus, dacă opoziția consideră că greșim, că măsurile propuse nu sunt bune, are posibilitatea în trei zile să depună moțiune de cenzură. Dacă nu face lucrul acesta, înseamnă că își asumă că cei care au dat OUG 114 au aruncat România la marginea prăpastiei și că deciziile noastre sunt corecte și justificate”, a adăugat ea, în concluzie.