Ministrul turc al Economiei, Mehmet Şimşek, a declarat că ţara sa şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stabilit un acord de principiu asupra posibilităţii contractării unui împrumut de 45 miliarde de dolari.

Prima tranşă din împrumut, aproape dublu decât creditul total alocat României de organismele internaţionale (doar o parte din sumă venind de la FMI), va fi disponibilă cândva în prima jumătate a acestui an.

Guvernul de la Ankara a mai avut acum câteva luni discuţii cu FMI, dar fără a se ajunge la un consens. Potrivit presei turce, printre singurele coordonate rămase nemodificate faţă de tratativele iniţiale sunt perioada de trei ani a derulării creditului.

Referitor la sumă, în perioada tatonărilor se vehiculau cifre în jurul a 20 de miliarde euro, dar, după înrăutăţirea situaţiei şi a perspectivelor economice pentru anul în curs, turcii au plusat până la suma de 45 miliarde.

Cele mai probabile condiţii care vor fi stipulate în acord se referă la restrângerea cheltuielilor publice şi îmbunătăţirea colectării dărilor către stat.

Ultimul acord stand-by dintre Turcia şi FMI a expirat în luna mai a anului trecut. În ultima săptămână, pe fondul informaţiilor favorabile despre încheierea unui acord, atât cotaţia lirei turceşti, cât şi indicii bursieri au avut trenduri ascendente.

Surse: Radikal, Referans