Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, în domeniul energetic au rămas trei subiecte importante de discutat printre care şi calendarul liberalizării pieţei gazelor.

Experţii FMI s-au întâlnit, vineri, cu reprezentanţii tuturor ministerelor pentru a se stabili dacă va mai exista un nou acord cu instituţia financiară internaţională.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, se află în România în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

Vizita misiunii FMI a venit într-un moment în care, la Bucureşti, francul a ajuns la cotaţii record în raport cu leul, motiv pentru care au reînceput discuţiile referitoare la românii cu credite în franci elveţieni. În context, sunt analizate mai multe variante, printre care aplicarea Ordonanţei referitoare la rescadenţarea creditelor cu o serie de modificări, aprobarea unei legi a falimentului personal sau o eventuală conversie a creditelor în valută.

Experţii instituţiei financiare au trimis deja o scrisoare autorităţilor române prin care se declară îngrijoraţi de o eventuală aprobare a unei Legi a insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea asociaţiilor implicate.

Reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, înainte de începerea misiunii FMI, că vor avea loc consultări în cadrul Articolului IV şi a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România, care a fost aprobat în data de 27 septembrie 2013. "Membrii misiunii vor discuta cu autorităţile române recentele evoluţii ale economiei româneşti şi priorităţile în reformele economice", a spus Guillermo Tolosa.

Potrivit unui comunicat al FMI, discuţiile cu privire la acord se vor derula împreună cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autorităţile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat FMI, de la declanşarea crizei economice, în 2009.

Aranjamentul a fost încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni şi are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n. r.) pentru România.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale. AGERPRES